De Rackaschapen van Dalfsen

rakca_schapen_van_dalfsen.jpg

DALFSEN – Al 6000 jaar voor onze jaartelling zijn in het oude Egypte muurschilderingen ontdekt van schapen met zijwaartse, schroefvormige horens. Waarschijnlijk stamt het Hongaarse Rackaschaap af van deze dieren. Het Hongaarse Rackaschaap kenmerkt zich niet alleen door zijn geweldige in V vorm gedraaide, kurkentrekkerachtige horens, maar ook door zijn lange staart en de gekrulde, gemengde vacht (wolhaar). Deze dieren lopen dus ook in Dalfsen bij de grote steen bij het NS station.

De Racka komt voor in de witte en zwarte kleur.

Tot de 18e eeuw was het Racka schaap rijk vertegenwoordigt en werden er op de markten nog zo’n 50 tot 60.000 dieren verhandeld. In 1939 waren er nog maar 3500 dieren en heeft de Hongaarse Staat opdracht gegeven aan een Staatsboerderij om met de witte en zwarte Racka’s verder te fokken om uitsterven te voorkomen.In Hongarije bestaat sinds 1983 de “Vereniging van Fokkers van het Hongaarse Rackaschaap”.

Racka’s zijn van nature een beetje schuw, erg sober en zowel tegen extreme koude als extreme warmte bestand. Ze hebben een normale bronstcyclus en krijgen meestal eenlingen maar soms ook tweelingen (tot 15%) De Racka kent geen noemenswaardige geboorteproblemen, de lammeren zijn vitaal en de ooien vertonen goede moedereigenschappen. Zowel de rammen als de ooien bezitten de gedraaide horens. De Rammen hebben een licht gebogen neusprofiel (zogenaamde ramsneus) Bij de witte Racka’s lopen er door de horens soms 1 of 2 zwarte strepen. Dit wordt echter als een raskenmerk gezien en niet als fout. De witte Racka’s hebben bovendien een lichtbruin tot donkerbruine kop. De zwarte Racka heeft een zwarte kop en ook de horens zijn zwart. De rammen, ooien en de lammeren hebben een pluk wol tussen de horens.De wol kan een lengte krijgen van 30 à 35 cm. maar nooit korter dan 20 cm. Volwassen vachten hebben een gewicht van 4-5 kilo bij de rammen en 2-3 kilo bij de ooien. De vacht bestaat uit onderwol en haar. De kleur van de zwarte schapen wordt grijzer naarmate zij ouder worden.

Het gewicht van een volwassen ram bedraagt ca. 70 kilo en die van een volwassen ooi ca. 50 kilo.

De horens staan in een V vorm, in de lengterichting, op het hoofd. Zij moeten de vorm van een kurkentrekker hebben. Bij volgroeide ooien bedraagt de lengte van de horens ca. 26 cm. Bij de rammen zelfs 51 cm. Bron schapennet.nl  de mooiste website voor liefhebbers van Schapen & Geiten *

Artikel delen: