expositie Historische Kring

expositie2apr.jpg

DALFSEN – Prachtige expositie Historische Kring Dalfsen in Postkantoor van Dalfsen. Met de symbolische overhandiging van de sleutel van het postkantoor door Wim Flapper, voorzitter van de Stichting Kunst om Dalfsen,  aan Hans de Boer voorzitter van de Historische Kring Dalfsen werd de expositie van de Werkgroep Foto -archief en het Schildersmuseum Meesters geopend. De sleutel met de label in vorm van een treintje met opschrift ”Dalfsen T.O.P. locatie” uitgegeven door de gemeente Dalfsen.

De expositie omvat oude prentbriefkaarten uit Dalfsen en wijde omgeving, een impressie van het Schildersmuseum Meesters en een fraaie dia -presentatie van een fietstocht door Dalfsen,

samengesteld door Jan Willem Brinkman.

ep_meesters.jpg
Ep Meesters

Wim Flapper gaf in zijn openingswoordje aan samen de Historische Kring Dalfsen en met mogelijke andere partijen  het postkantoor een Kunst en Cultuurcentrum zal ontstaan  wat een verrijking voor Dalfsen zal zijn.

De prentbriefkaart aanvankelijk met illustraties vertelt vaak veel over de geschiedenis.

De voorzijde door de illustratie van de foto’s hoe er vroeger uit zag vaak met tekst en de afzender met zijn verhaal van toen.

De kaarten gingen in op vele doeleinden, vrolijk, vroom en bijzondere gebeurtenissen.

Dankzij het verzamelen in albums e.d. is er nog veel van toe terug te zien. De prentbriefkaart overleefde de telefoon, email, sms.

De impressie van het Schildersmuseum Meesters werd toegelicht door Ep Meesters. Hij liet de ontwikkeling van het schildersvak zien. De eerste schildering in o.a. de grotten van Zuid  Frankrijk met kleur. Het maken van verf vroeger met eindeloos wrijven met puimsteen op een marmeren plaat, toen maalstenen en verfmolen ,allemaal arbeidsintensief en zwaar, het vergde veel menskracht. Zo ging het schuren aanvankelijk met akkerpaardenstaart, haaienvellen tot het huidige schuurpapier.

De expositie in het postkantoor is te zien op elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00- 17.00 uur en vrijdagavond van 19.00-21.00 uur het duurt tot 8 mei a.s.

Artikel delen: