
GGD IJsselland adviseert in ‘Week van de Teek’
IJSSELLAND – In het kader van de landelijke Week van de Teek start vanaf maandag 4 april GGD IJsselland met een voorlichtingscampagne. Een tekenbeet is meestal onschuldig, alleen als een teek lang vastgebeten in de huid zit, kan degene ziek worden.
Teken kunnen mensen alleen ziek maken als ze zelf besmet zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken én als ze langer dan 24 uur hebben vastgezeten in de huid.

Uit onderzoek onder huisartsen is gebleken dat de belangrijkste risicogebieden om een tekenbeet op te lopen liggen in een strook langs de kust en in het noorden en oosten van het land.
Verder is er een stijgende trend te zien van het aantal mensen dat de huisarts bezocht vanwege een tekenbeet, meldt het RIVM. In 2009 kwamen 115 000 mensen bij de huisarts voor controle na een zo’n beet.
Er zijn eenvoudige maatregelen om ziekte te voorkomen. Hoewel de meeste mensen een tekenbeet oplopen in de periode van maart tot en met oktober, komen teken het hele jaar voor. Teken zijn zo klein als een speldenkop. Om een tekenbeet te voorkomen is het belangrijk om op de paden te blijven en contact met struiken en lang gras te vermijden.
Verder kunnen maatregelen getroffen worden door de juiste kleding te dragen. Maar het belangrijkste is om na een uitstapje in de natuur het lichaam te controleren op tekenbeten, aldus de GGD.
Naast deelname aan de actieweek, wordt er door de GGD aan voorlichting gedaan om tekenbeten te voorkomen. Zo is er bij de GGD het hele jaar het nodige voorlichtingsmateriaal te verkrijgen, waaronder folders, die te downloaden zijn via de site en gratis te bestellen zijn bij de bibliotheek van GGD IJsselland.
Daarnaast kent de GGD een Team infectieziektebestrijding, waar informatie over infectieziekten, waaronder de ziekte van Lyme, te verkrijgen is. Het nummer is: 038 428 1656 (tijdens kantooruren) of via e-mail infectieziekten@ggdijsselland.nl
Bron: Zwartewaterkrant.nl