Hanenkraaien en varkens tikken

HEINO – DALFSEN – Hanenkraaien, klootschieten,klompaslopen,zaandkuul’n, en eierkuul’n, fierljeppen en kolven. Voor wie hier nog nooit van gehoord heeft, dit zijn traditionele Nederlandse sporten. Binnenkort misschien wel onderdeel van de immaterieel erfgoedlijst van UNESCO.

”De traditionele sporten in Nederland gaan gouden tijden tegemoet,” zegt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Omdat de Nederlandse overheid traditionele sporten waarschijnlijk op de (immateriële) erfgoedlijst van UNESCO gaat zetten, vooral bekend om zijn Wereld erfgoedlijst, komt er meer belangstelling voor de tradities van vaak honderden jaren oud.

”Traditionele sporten zijn eigenlijk nooit weggeweest, zegt Strouken. De sporten blijven populair en ook dit jaar staan er weer verschillende wedstrijden op de agenda. Zoals het NK klootschieten in juni. Een spel waarbij je een bal onderhands moet gooien en in zo min mogelijk worpen een parcour aflegt.Dit spel wordt al jaren in Dalfsen gespeeld. Nieuw daar is zaandkuul’n, sneekuul’n, klompaslopen ( een kompastocht op echte klompen) en met Pasen gaan ze daar eierkuul’n. Ook van een “konijnenjacht” kijken ze in Dalfsen niet vreemd meer op.(Er worden namaakkonijntjes verstopt met daarin een zender.Wilt u daar meer informatie over zou u een kijkje kunnen nemen op www.hetboskamp.nl. En gisteren werd de eerste wedstrijd Hanenkraaien in Heino gehouden. Hanen worden een dag voor de wedstrijd in een donker hok gezet, het licht gaat pas aan als de wedstrijd begint en de haan die binnen acht minuten het meest kraait, wint. Het hanenkraaien in Heino was een groot succes: ”Wij hebben deze wedstrijd nu voor de eerste keer georganiseerd en er deden maar liefst 52 hanen mee. Dit was gelijk het maximale aantal. In vergelijking met andere wedstrijden uit het verleden is dat veel. De winnaar ging met een zak kippenvoer en een beker naar huis”, zegt een van de organisatoren, Bennie Klein Boonschate. Vijftien jaar geleden was er nog maar een vereniging die het hanenkraaien organiseerde. Nu zijn dat er tientallen. Strouken snapt het succes van de traditionele sporten als hanenkraaien wel: ”Vooral in ons digitale tijdperk heeft men behoefte aan sociale contacten buitenshuis. Bij deze, vaak regionale, sporten komt iedereen samen en speelt gezelligheid een grote rol. Het zijn sporten voor jong en oud, iedereen kan meedoen.”Voor wie geïnspireerd is geraakt; de spellen zijn wel ietwat opmerkelijk. Zo moet je bij het ‘zwientie tikken’ geblinddoekt door een modderbad kruipen en een varken aantikken. Wie het varken als eerste aantikt, mag zich de winnaar noemen. Misschien nog wel opmerkelijker is ‘sprietlopen’. Hierbij wordt een balk over een sloot gelegd en ingesmeerd met zeep. Wie het lukt om als snelste de overkant te bereiken wint. Vaak zie met zeskampen en oranjefeesten dergelijke activiteiten plostseling te voorschijn komen.(bron Spitsnieuws)

 

Artikel delen: