Salonmuziek (her)leeft in Dalfsen

spoom_2.jpg

DALFSEN – Op zaterdag 2 april hebben ruim dertig amateurmusici een middag lang geoefend op het spelen van muziek uit de jaren twintig/dertig van de vorige eeuw. Onder leiding van de dirigenten en docenten Martin van Zanten en Arjan van der Boom deden zij mee aan de unieke workshop Salonmuziek in de Trefkoele te Dalfsen. Salonorkest Spoom organiseerde deze workshop om mensen kennis te laten maken met dit soort muziek.

Ondanks het mooie weer was de opkomst goed. De deelnemers kwamen uit het noorden en oosten van Nederland, van Ermelo tot Heerenveen. Vooral de cellisten waren goed vertegenwoordigd. Er werd intensief en geanimeerd gemusiceerd. Kroon op het werk was de gratis toegankelijke presentatie om 17.00 u.

spoom_3.jpg

De ingestudeerde nummers Salut d’amour, Ich küsse ihre Hand Madame, In a monastery garden, Drifting along en the St. Louis Blues werden vol enthousiasme ten gehore gebracht. De bladmuziek hiervan hadden de deelnemers van tevoren toegezonden gekregen. Als verrassing werd op de dag zelf nog de toegift Wien bleibt Wien uitgedeeld en gespeeld. Met deze nummers werd een goed sfeerbeeld gegeven van het salonmuziekrepertoire uit die periode. Tussen de nummers door vertelde Martin van Zanten hoe mensen leefden in die tijd, met het accent op dans en muziek. Tijdens de presentatie werden beelden vertoond uit die periode.

Celliste Marian Zeelenberg uit IJhorst: “Ik heb ontzettend genoten van de workshop. Van de salonmuziek, van de manier waarop, de leiding waaronder wij de stukken instudeerden en van de aandacht die jullie aan de aankleding van de presentatie hebben gegeven.”

Voorzitter Ton van den Berg van salonorkest Spoom kon tevreden terug kijken op de middag. Bij de afsluiting gaf hij aan dat hij hoopte dat de kennismaking met de salonmuziek voor de deelnemers aanleiding zou zijn deze muziek te blijven spelen. Hij wees daarbij op de vacatures die Spoom momenteel heeft. De eerste belangstellenden hebben zich al gemeld.

De workshop is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, Kleinmeulman Fashion, Alteveer Sportvelden BV, Ardesch Interiors, Rabobank Vaart en Vechtstreek, Primera Jansen Gemakswinkel en Camping de Blauwe Haan/Natuurkampeerterrein de Groene Hen Uffelte.

Bron: website Trefkoele

Artikel delen: