Commissie m.e.r. positief over BesluitMER N 340/N48

De onafhankelijke commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) oordeelt positief over het BesluitMER N 340/N48. De commissie m.e.r. concludeert dat de essentiële informatie voor besluitvorming over de N 340 plannen aanwezig is. Daarnaast vindt zij dat het MER veel informatie bevat, prettig leesbaar is en helder en informatief geïllustreerd.

 

Naast het positieve advies maakt de commissie een aantal kanttekeningen, zoals:

 

Meest milieuvriendelijke variant bij Hessenpoort

De commissie adviseert bij de besluitvorming nog eens na te gaan welke tracévariant bij Hessenpoort de Meest Milieuvriendelijke Variant (MMV) is. De commissie plaatst een aantal kanttekeningen bij de manier waarop dat in het BesluitMER is beoordeeld.

 

Veel ruimte bij knooppunten

De provincie heeft voor volledig ongelijkvloerse oplossingen gekozen bij het samenkomen van verschillende stroomwegen. De commissie vindt dat de knooppunten bij Ommen (Varsen en Arriërveld) veel ruimte innemen. Zij vraagt de provincie de noodzaak daartoe nader te onderbouwen of te zoeken naar eenvoudigere ontwerpen die minder ruimte kosten maar wel de verkeersproblemen oplossen.

 

Natuur

De commissie constateert dat de stikstofbelasting op de natuurgebieden tussen Oudleusen en Varsen (EHS) door de N 340 plannen licht toeneemt. Zij adviseert na te gaan of maatregelen nodig zijn.

 

De provincie gaat de komende tijd bekijken hoe zij het advies van de commissie verwerkt bij het opstellen van het ontwerp Provinciaal Inpassingsplan (PIP).

 

De provincie wil de N 340/N48 tussen Zwolle en Ommen verbeteren door de weg in te richten als stroomweg. Om deze wijziging mogelijk te maken stelt de provincie een provinciaal bestemmingsplan (PIP) op. Voor dit PIP is een Milieueffectrapport (BesluitMER) gemaakt. De provincie heeft de landelijke en onafhankelijke commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) gevraagd een toetsingsadvies hierover te geven.

 

Het volledige advies van de commissie m.e.r. staat op www.overijssel.nl/n340.

Artikel delen: