Eierkuul'n in Dalfsen, een nieuwe traditie

eikuul25apr2.jpg

Allemaal H.G. foto’s

DALFSEN – STERREBOS – Op 2e Paasdag is in het Sterrebos in Dalfsen bij Het Boskamp een nieuwe traditie geboren: Het Eikerkuul’n. Het was dus de eerste keer. Reken maar dat het volgend jaar weer zal gebeuren! Rond half twee verzamelden de eerste deelnemertjes met hun ouders al op het zonovergoten terras van Het Boskamp daar aan de Sterrebosweg. Als of het koud was, werden alle deelnemers voorzien van een hoge hoed.

deskundige_juri.jpg

Een deskundigen buigt zich over de eieren, wie heeft de mooiste?

 Om 14.00 uur werden alle door de kinderen beschilderde eieren tentoongesteld. Voor de eigenaar van het mooist beschilderde ei, was er nu al een prijs te bemachtigen. Dat was even snel verdienen voor de winnaar.

winnaar_mooiste_ei.jpg

deze prijs ging naar de eigenaar van mooist beschilderde ei

eikuul25apr1.jpg

Die ging met een reuze paaskonijn naar huis. Zo als in de planning lag, werd er een korte afstand gelopen van slechts 200 meter. Een hoge heuvel beklimmen, toen kon de strijd beginnen.  De eieren moesten vanaf de bovenkant van de heuvel naar beneden gekuul’t (gerold) worden. Dat viel niet voor iedereen mee, het is immers geen ronde bal die zo maar naar beneden rolt.

eikuul25apr3.jpg

Door die ovale vorm maakt zo’n ei nog al rare bewegingen. Niet alleen de kinderen genoten, maar ook hun ouders vonden dit een prachtig gebeuren zeker ook gezien de geweldige weersomstandigheden. Enkelen gaven al aan dat ze dat vroeger in Oudleusen als kind ook al deden. Het is dus toch wel een oud paasgebruik, dat in deze regio toch al aan het verdwijnen was. Daar is dus nu tijdig op ingespeeld. Na het kuul’n ging de korte wandeling terug voor een heuse prijsuitreiking.

 

eikuulwinnaars.jpg

Hier de winnaars, alle overigen gingen met een klein paashaasje naar huis

No. 3 van deze wedstrijd is geworden Rik Mars. De 2e prijs ging naar Mijke Mars en de winnaar van het Eerste Dalfser Wedstrijd Eierkuul’n 2011 ging naar Jelmer Tuin. Daarna kon met nog gezellig samen zijn. Menigeen gaf te kennen volgend jaar zeker weer van de partij te zullen zijn.

Artikel delen: