Meer inbraken in Dalfsen, aanpak inbraken woningen

DALFSEN – Dit speerpunt heeft op dit moment de hoogste prioriteit. Uit de Update Gebiedsscan 2010 politie Dalfsen-Ommen blijkt dat het aantal inbraken in woningen in 2010 fors is gestegen ten opzichte van 2009: 44 inbraken tegenover 25. Ook in 2011 is alweer een forse stijging te zien ten opzichte van dezelfde periode in 2010.  Een woninginbraak heeft veel impact op de slachtoffers, zij voelen zich niet veilig meer in hun eigen woning.

Daarom heeft de aanpak van woninginbraken op dit moment hoge prioriteit. In de Kadernota integrale veiligheid werd al opgemerkt dat het aantal insluipingen bij ouderen opvallend was toegenomen. Zij vormen een aparte doelgroep in de aanpak van woninginbraken. Voor de aanpak van de woninginbraken willen wij sterk inzetten op preventie, in de vorm van een voorlichtingscampagne over hoe de woning veiliger te maken en mensen bewust te maken van hun eigen gedrag: Veel inbraken zijn zogenaamde ‘gelegenheidsinbraken’: Mensen laten deuren en ramen open staan als ze weggaan en bieden dus alle gelegenheid aan inbrekers om zonder moeite binnen te komen. Voor het veiliger maken van de woning willen wij hernieuwde aandacht vragen voor het Keurmerk Veilig Wonen (voormalige Politiekeurmerk Veilig Wonen, het beheer ervan is overgegaan naar het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid CCV en heet nu Keurmerk Veilig Wonen). In 2005 is door de vaststelling van de nota “Implementatie Politiekeurmerk Veilig Wonen” vastgelegd dat bij de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe woningbouwlocaties rekening wordt gehouden met de inrichtingsnormen genoemd in het handboek Keurmerk Veilig Wonen voor de nieuwbouw (gebeurt nu bijvoorbeeld bij de nieuwbouw in de Gerner Marke).

Bij de herinrichting van bestaande woonomgevingen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de criteria van het Keurmerk, genoemd in het handboek voor de bestaande bouw.

Bij nieuwbouw of verbouw van bestaande woningen door particulieren vervult de gemeente een voorlichtende rol omtrent het Keurmerk: Bij bouwvergunningaanvragen wordt verwezen naar de website van het Keurmerk, bij digitale aanvragen staat een link naar deze website. Planning: Voorjaar 2011, eventueel herhalen in 2012. Actiepunten:

 Door middel van publicaties in KernPunten en verspreiding van brochures (wijze waarop bespreken met afdeling Communicatie) opnieuw aandacht vestigen op het Politiekeurmerk.

 Verspreiden van de zogenaamde BeveiligingsWijzer 2011, een voorlichtingsbrochure voor het beveiligen van de woning op basis van de Richtlijnen Keurmerk Veilig Wonen.

 Voorlichting geven aan ouderen over onder andere het zomaar verstrekken van pincodes, opbergen van sieraden etc.

 Het Vakantieafwezigheidsproject (VAP) wordt ook in 2011 en verder gecontinueerd (controles op woningen door stadswachten bij afwezigheid tijdens vakanties). Doelstellingen:

1. Het aantal woninginbraken is in 2014 met 15% gedaald ten opzichte van 2010.

2. Het aantal Keurmerk Veilig Wonen-gecertificeerde woningen is in 2014 met 10% gestegen ten opzichte van 2010. Betrokken partijen: Politie, woningbouwvereniging, afdeling Bestuurszaken en Communicatie, afdeling Milieu en Bouwen, afdeling Ontwikkeling en Grondzaken, stadswachten.

Artikel delen: