Taveno brengt bezoek aan Veenhuizen.

taveno1.jpg
Leden van Taveno bezoeken Veenhuizen

NIEUWLEUSEN – Taveno , de vereniging voor gehandicapten uit Nieuwleusen heeft met 55 van haar leden met begeleiders uit Dalfsen en Nieuwleusen, afgelopen vrijdag haar jaarlijkse uitstapje met de rolstoelbus van Boerhof Meppel gemaakt. Dit jaar was als reisdoel gekozen het gevangenismuseum in Veenhuizen en een bezoek aan het Glasmuseum, dat daar ook gevestigd is.

Het was een indrukwekkende ervaring om te zien hoe vroeger bedelaars en zwervers gedwongen hun leven moesten aanpassen en aan het werk gezet werden om de woeste veengronden om te zetten in landbouwgronden en daar vervolgens moesten werken op de boerderijen en allerlei werkplaatsen, zodat ze een vak leerden. Het hele complex was vroeger een samenleving op zich van wel 3000 ha groot. Als je met de boevenbus rondrijdt zie overal de gebouwen die toen nodig waren om zo’n 8000 bewoners te huisvesten en verzorgen.

Het leven toendertijd is prachtig beschreven in het vorig jaar uitgekomen boek van Suzanna Jansen: Het Pauperparadijs. Zeker de moeite waard eens te lezen. Ze is een nazaat van iemand, die daar ooit geweest is. Na het begin van 19 eeuw is het terrein ingericht als gevangenis en thans zijn er nog drie in bedrijf zijnde gevangenissen met in totaal zo’n 800 gevangenen.

Het is heel interesant doel voor een dagje uit en onze leden hebben dan ook erg genoten van dit reisje.

Ter illustratie stuur ik een paar foto’s mee. De opnames van pijnbanken, executiebijlen, raddraaibanken en duimschroeven laat ik maar achterwege.

taveno2.jpg

De paupers moesten vroeger slapen in hangmatten, die overdag naar het plafond werden gehesen. 

taveno3.jpg

 In het museum liggen allerlei attributen om mensen in bedwang te houden als arm- en beenkluisters.

taveno4.jpg

 Enkele leden op het binnenplein van het museum.

taveno5.jpg

 Het binnenplein met daaromheen gebouwen van 100 m in het vierkant.

Ingezonden door R.E.

Artikel delen: