Welkom in de grote kerk

grkerk1.jpg

DALFSEN – Tijdens de zomermaanden is iedereen, dus zowel de toeristen als de Dalfsenaren van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen in de grote kerk van Dalfsen. Elke dinsdag en elke donderdag staan de deur open voor belangstellenden.

grkerk2.jpg

Sinds de restauratie van een paar jaar geleden is men van mening

dat deze kerk best gezien mag morgen.

grkerk3.jpg

grkerk4.jpg

Als met binnenkomt via de grote trap bij het hoofd ingang, ziet men gelijk boven uw hoofd een groot rond rad. Het schijnt gebruikelijk te zijn dat de toren van een kerk eigendom is van de gemeente. Dus ook hier in Dalfsen.

grkerk5.jpg

 

Aan dat grote ronde rad, daar werden vroeger de brandweerslangen van de brandweer gedroogd. De ingang van de kerk zelf, was dan toentertijd aan de zijkant. Dit was dus de droogtoren. Het is maar goed dat een gids, (vandaag waren er zelfs 3, allemaal vrijwilligers) dit vertelt, want anders loop je daar gewoon langs. Eén van die gidsen is de heer Wijnberger. Ja, aan dat rad hangen nu 3 spotjes, eigenlijk zou hier stukken brandweerslangen moeten hangen, om het nog beter te benadrukken. Ik zei, dat ben ik het roerend met u eens. Maar dat is toch wel te overleggen met de brandweer? Hij haalt zijn schouders op, zo van: Daar ga ik niet over.

grafkelder1.jpg

 

Iets verder op de kerk in, zijn ze net bezig om de grafkelder weer dicht te maken, na wat klusjes daar.

grafkelder2.jpg

Of wil je de grafkelder nog even in, werd mij aangeboden, nee dank je, prima zo!

grafkelder3.jpg

 

Net op tijd om de camera nog even in het luik te steken voor een plaatje.

grkerk6.jpg

Vandaag is het nog redelijk rustig, want het toerisme moet nog een beetje op gang komen. Het is dat de deuren nu open staan met grote verwijsborden van welkom, dan ga je sneller naar binnen.

grkerk7.jpg

Zelfs ik als Dalfsenaar ben daar maar 1 keer van mijn leven binnen geweest, dat is jaren geleden bij een begrafenis van een buurtbewoonster. Toch leuk dat ze deze mogelijkheid bieden.

grkerk8.jpg
Ik vrees dat er nog menig Dalfsenaar daar nooit is binnen geweest. Doen, u heeft nu uw kans.

 Deze openstelling is goed voor Dalfsen.

Artikel delen: