Kiosk bij de Stuw al bijna 60 jaar

stuwjun1.jpg

OUDLEUSEN – De kiosk bij de stuw in Oudleusen staat er al bijna 60 jaar. Precies weet Anton van der Vegte het niet, maar ik zit er niet ver naast.  Dit gebouw is oorspronkelijk gebouwd als kampwinkel. Hier zaten nogal wat campings in de buurt zoals toen de Vechtstroom, wat nu Mooirivier is. Zelfs de keuringsdienst van waren noemt dit een nostalgisch gebouwtje, daar zijn er niet zo veel meer van.

stuwjin2a.jpg

Het is iets voor één uur in de middag. Anton maakt de boel bedrijfsklaar. Hij wordt geholpen door een paar campinggasten, een gast verteld dat hij al 38 jaar daar op die camping staat. Elke dag komt hij helpen de kiosk bedrijfsklaar maken, stoelen naar buiten zetten, wat reclame borden uitzetten.

stuwjun2.jpg

En niet te vergeten verse koffie te zetten. We gaan alleen open als het mooi weer is. Want we moeten het hoofdzakelijk hebben van fietsers die de stuw passeren. En dat zijn er soms héél veel. Vooral met Hemelvaartsdag, toe was het er zo druk dat de stuw haast niet te passeren was. Wat een fietsers.

stuwjun3a.jpg

Vandaag gaan we dus ook open, nu zetten we er niet alle stoelen neer, want de vakantie is nog niet aangebroken. Aan 20 stoelen hebben we nu genoeg. Bij drukte plaatsen we het dubbele aantal.

Dit gebouw is dus geplaatst als kampwinkel zo’n kleine 60 jaar geleden.

 

stuw8mei3.jpg

De laatste 20 jaar doet het dienst als kiosk voor ijs, fris, koffie en ansichtkaarten. Alle wereldsterren passeren hier de stuw, van ministers, burgemeesters, tv figuren en ook de gewone man.

 

stuwjun4.jpg

We zijn immers bijzonder laagdrempelig. Nou, Anton, ik zie toch een behoorlijke drempel daar.

Ja, daar hebben onze gasten geen last van.

stuwjun6drem.jpg
deze drempel bedoelde hij niet

Anton hoort een brommer aankomen, ha zegt hij daar komt mijn assistente zegt hij. De brommer wordt afgezet en daar komt een kerel met een baard de hoek omzetten. Is dat je assistente vroeg ik hem. Nee det isse toch nie.

stuwjun7.jpg

Ondertussen zitten 4 mannen aan eentafel lekker genieten in de schaduw. Anton vertelt nog wat over vroeger. We zijn eerst begonnen met een ijskast, daar ging s’nachts een metalen beugel om. We verkochten toen ijs voor iemand anders. Maar dan praat je ook al weer over zo’n 50 jaar geleden, ik was nog een klein kereltie, en nu bin ik al bieno 65, zegt Anton.

stuwjun8cafe.jpg
 cafe de Stuw

Het café, hier om de hoek,  bestaat zo’n 40 jaar. Ik zie ook nog een geldbakje staan met een bord er bij

Gebruik toilet 30 cent. Moeten ze dan het geld uit dit bakje halen en kunnen ze dan pas de deur open krijgen? Hij reageert maar niet en heeft goed in de gaten dat ik hem de gek wil aansteken. Wij hebben niet zo’n sjieke tent als daar in de Sterenbos. Hij, er komt weer een nieuw brommer geluid, zal ze dat wezen, de assistente van Anton?  Warempel det is ze. De deerntie kump helemaal uut Witharen. Klinkt voor mij ver weg, maar dat valt wel mee, een kwartiertie met de brommer verteld ze.

 

stuwjun3.jpg

Ze dacht: als ik me ga bukken, kom ik ook niet op de foto

Kiek: noe kan ik mooi stoete goon eten. Hij heeft wel vaker gehoord van Dalfsennet. Laatst was er ok al ene hier. Ik kan niet op de name kom, ik noem een hele serie namen, maar die hij bedoelde zat er niet tussen. Ach, hoe heette ok al weer, hij giet hier regelmatig ok vissen. Ik weet niet. Wanneer zet ie det er op dan, Ik denk vanavond nog Anton. Zet er dan ok effen bie det wij de aller-lekkerste ijssies van Dalfsen en omstreken verkoopt.

Artikel delen: