Politie zoekt met enige spoed vrijwilligers

IJSSELLAND – Veel mensen weten het niet eens, maar ook bij de politie vind je een flink aantal vrijwilligers. Allemaal mannen en vrouwen, die een gewone baan hebben, of het huishouden runnen, maar daarnaast tijd over hebben die ze zinvol willen besteden. En dat kan bij de politie. Want vrijwilligers zijn er nooit teveel.

In veel korpsen zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom (ook uit Dalfsen).

Politievrijwilligers

In Uniform de straat op

Een deel van de politievrijwilligers werkt in uniform op straat. Het verschil met de beroepsagenten is niet te zien. Ze dragen hetzelfde uniform. Maar dat uniform krijgen ze natuurlijk niet zomaar. Eerst volgen ze een – gratis – politieopleiding. Die opleiding is een combinatie van leren op school en leren in de praktijk. Al na enkele maanden gaat een politievrijwilliger, onder begeleiding van een ervaren collega, de straat op. De mensen die dit werk in hun vrije tijd doen, hebben gekozen voor een zinvolle en leuke tijdsbesteding. Ze ontvangen geen salaris, maar een kleine uurvergoeding en natuurlijk een door de politie betaalde opleiding.      

        

Activiteiten politievrijwilligers      

Politiewerk is in steeds wisselende situaties omgaan met verschillende gedachten, verwachtingen en emoties van mensen. Politiewerk is mensenwerk, dat samen met beroepscollega’s wordt uitvoert. Zowel lopend als fietsend, of rijdend in de surveillanceauto, houden ze alles en iedereen in de gaten. Ze zijn het aanspreekpunt op straat. Dreigt iemand de regels te overtreden, dan zijn ze er om alles in goede banen te leiden. Dat betekent voornamelijk rustig, effectief en met overtuigingskracht optreden. De vrijwilligers worden soms ingezet bij speciale activiteiten, zoals alcoholcontroles, maar ook bij grootschalig optreden zoals sportevenementen,  Koninginnedag, kermissen etc. Maar ook andere werkzaamheden, zoals het opnemen van een aangifte en het insluiten van verdachten, behoren tot de taak. Een politievrijwilliger wordt niet ingezet bij risicovolle situaties. Ze dragen geen vuurwapen, maar zijn wel opgeleid om handboeien, de wapenstok en pepperspray te gebruiken, als dat nodig is.Volontairs

Naast de politievrijwilligers die in uniform de straat op gaan, kent een aantal politiekorpsen ook zogenaamde volontairs. Dit zijn mensen die geen politieopleiding volgen, maar als vrijwilliger allerlei ondersteunende werkzaamheden doen. De kennis en kunde die de volontair van zichzelf al meebrengt  worden hierbij zoveel mogelijk benut. Dat kan het verzorgen van een rondleiding, het operationeel houden van materiaal of het begeleiden van bezoekers zijn. Ook maken korpsen soms gebruik van specifieke kennis van bijvoorbeeld IT-specialisten of beleidsmedewerkers om de eigen processen te verbeteren. Of van zogenaamde ‘buurtvaders’ die goed contact hebben met de jongeren in de wijk. Daarmee slaat de politie een directe brug naar de maatschappij. Volontairs verrichten onbetaald ondersteunende werkzaamheden bij de politie waarmee tijd wordt vrijgemaakt voor surveillance en toezicht door ‘echte’ agenten. In zeker driekwart van de politiekorpsen zijn vrijwilligers van harte welkom.Wilt u weten of politiewerk (als vrijwilliger) bij u past?

Ga dan voor meer informatie hierover naar de wervingssite van de Nederlandse politie. Landelijke organisatie van politievrijwilligers (LOPV)

www.lopv.nl

Het secretariaatsadres van de LOPV is:

Postbus 10101,

5000JC Tilburg,

Telefoon: 06-10528234

Artikel delen: