Gesprekken tussen raadsleden en jongeren een succes

DALFSEN – De raadsleden vinden het belangrijk dat jongeren participeren in het beleid van de gemeente Dalfsen.

Daarom heeft 30 juni in grandcafé 1231 een jongerenavond plaatsgevonden voor jongeren uit de kern Dalfsen. Via flyers, jongerenwerkers en verenigingen zijn jongeren voor deze avond uitgenodigd. Een kleine 50 jongeren en 15 raadsleden hebben hier gehoor aan gegeven.

De avond begon met een quiz waarbij gespreksleider Han Noten en jongerenwerker Hussi Aksoz geanimeerd vragen stelden over de taal van jongeren en raadsleden. Daarna installeerden de raadsleden zich bij één van de thematafels (zoals wonen, alcoholmatiging, vrijetijdsbesteding) waar de groepjes jongeren in 3 rondes tussen rouleerden. Jongeren en raadsleden gingen aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek over deze thema’s.

Raadsleden kwamen zo meer te weten over hoe de jongeren in het leven staan, wat ze belangrijk vinden en wat ze van de gemeente hierin verwachten. De jongeren merkten dat raadsleden toch niet zo moeilijk benaderbaar waren dan wat vaak gedacht word.

De avond werd afgesloten met de stelling: “Plannen die voor de jeugd worden gemaakt, daar moeten de jongeren ook een stem in hebben.” Een stelling waar iedereen het mee eens was. Na het afsluiten van de avond bleven veel raadsleden en jongeren informeel nog wat napraten over wat deze avond allemaal boven tafel kwam. Twee enthousiaste jongeren hebben zich na de discussieavond aangemeld voor het project `Dynamic Duo’. Zij zullen gekoppeld worden aan een politicus. Het doel is de belevingswereld van de jongeren en de politiek nader tot elkaar te brengen.

Deze avond was een mooie aanzet voor de jongerenparticipatie, hopelijk krijgt dit initiatief de komende jaren een vervolg in de andere kernen. De informatie uit de gesprekken dient daarnaast mede als input voor de Jeugdnota. Op 27 juli begint de inspraakprocedure, waarbij iedereen een mening over de concept-jeugdnota mag geven.

Artikel delen: