Dit jaar voor het eerst grasbaandraverijen in Heino

erik_2.jpg

Erik en Peter

HEINO – KLUINHAAR – De stichting OEIH(Peter Schoemaker)organiseert in goed overleg met de stichting Heija Heino dit jaar voor het eerst grasbaandraverijen in Heino. Het idee is ontstaan nadat op het bedrijventerrein in Hattemerbroek de afgelopen twee jaar deze wedstrijden al hebben plaatsgevonden en een enorm enthousiast publiek heeft vermaakt.

Daar dit bedrijventerrein momenteel bebouwd wordt zocht ik een nieuw terrein, aldus Schoemaker, maar dan liever wat dichter bij huis. Op Google Earth heb ik gezocht naar een geschikt terrein dicht bij het dorp. In het dorp zelf is onmogelijk, voor dit evenement is ca 8 ha grond aaneengesloten nodig. Aldus vond ik een terrein aan de Molenweg 9 van de heer Beltman en een stuk van de Maatschap Snel. Beide mannen waren in”voor het idee en dit voorjaar is het terrein aangepast en ingezaaid. Als aanvulling op de Pompdagen is gekozen voor de vrijdag van 15.30 uur tot ca 20.00 uur, een iets “stiller”moment in het programma die tevens de vele paardensportliefhebbers in en rondom Heino iets extra’s biedt. Paardenraces op gras is in de zomerdag enorm populair in het noorden van het land en trekt vele duizenden bezoekers.

Ook voor gezinnen is het een prachtig dagje uit, volop catering en ook kindervermaak. Het gevarieerde programma in combinatie met de snelheid van de atletische paarden boeit menigeen en wordt versterkt indien men een kleine weddenschap plaats bij de totalisator, die op het terrein aanwezig is.

De tien koersen worden om de 25 minuten verreden, voorafgegaan door het defilé van de deelnemende paarden aan de betreffende koers. Dit zijn meestal 8 tot 12 combinaties die strijden om een eerste prijs van € 500, – , aangevuld met een aantal ereprijzen. Tussen de koersen is er een draverij voor minitrotters, een showdraverij van pony’s die wel volgens de reglementen rijden en hiervoor ook speciaal getraind worden. Daarnaast zullen een achttal friezen aantreden, een prachtig gezicht hoe de rijders in klederdracht op hun authentieke sulky’s strijden voor de eer en de daarbij horende ereprijzen.

In het programma zelf zit een zg montekoers, in dit geval trekt het paard geen sulky maar zit de rijder op het paard dat wel moet blijven draven. Tevens is er een duosulkykoers, hierin kan een passagier meerijden. Naast een aantal sponsers oa. Partycentrum Het Boskamp uut Dalfsen, en vele anderen, zal dit jaar Erik Hulzebosch plaatsnemen in de duosulky. Hij is recentelijk vernoemd.Het veulen dat dit jaar bij Peter Schoemaker geboren is moest met de letter E beginnen. We hebben de gewoonte de veulens een stripfiguurnaam mee te geven, aldus Peter maar met de letter E konden we geen bevredigende naam vinden. Ik bedacht voor de geboorte het veulen Erika Terpstra te noemen waarop mijn vrouw Ineke zij dat een hengstveulen dan maar Erik Hulzebosch moet gaan heten. Het werd een hengstje. Wij  benaderden Erik die het een eer vond en boden hem een rit aan in een duosulky wat hem ook wel spannend lijkt.

Ter gelegenheid van de koersen tijdens de pompdagen is besloten om het terrein aan de Molenweg voor deze gelegenheid om te dopen tot Pomppark Heino. Onder de naam www.pompparkheino.nl is de website te vinden die behoudens alle informatie over dit evenement ook algemene informatie over de drafsport biedt.

De toegang en het parkeren is gratis. Iedere bezoeker ontvangt gratis een programma en pen zodat een wedje op je favoriet tot de mogelijkheden behoort. Dus wilt u een middagje Sport, Spel Spanning en Sensatie komt dan allen 19 augustus naar Pomppark Heino  en ik wet zeker” Een dagje paardenkoersen vergeet je niet licht”.Tot dan.

Artikel delen: