Terug naar je oude woonplaats

roots_1.jpg

DALFSEN – Of om het in goed Nederlands te zeggen: Op zoek naar je roots. Terug? Niet doen dus, omdat de kans groot is, dat je bepaalde ‘plekken’ niet herkent, omdat ze zijn veranderd, of omdat ze zelfs helemaal verdwenen zijn. Het valt je op dat je veel mensen niet kent, of dat je ze niet zelf herkent, kortom: Wat je denkt te vinden, is er (vaak) niet (meer).

Wel heb je allerlei ‘beelden’ van vroeger in je hoofd, maar die herken je niet (meer). Ze zijn weg. Foetsie.

Heeft dat met je leeftijd te maken? Je ziet ‘dingen’ die je zo foeilelijk vindt, dat je denkt: “Wat is hier gebeurd! Wie heeft dit in vredesnaam bedacht! Hoe is het mogelijk!”

roots_2.jpg

Vandaar mijn advies: “Ga nooit terug naar je oude woonplaats, en ga er vooral niet wonen, want het valt je altijd tegen en je ergernissen  nemen alleen maar toe!”

Zo las ik in de rubriek “Lezers schrijven” over mijn oude woonplaats Dalfsen een bijdrage van een inwoner van die plaats, waarin ik mij helemaal kon vinden. Een echte Dalfsenaar dus! Waar ging het in zijn brief in die krant over?

Over het mooie landschap, de Vecht (ook over het Vechtdal; inderdaad, waarom geen Salland?), de brug met de blauwe bogen, de ‘Zwevende Steen’ en het (het eens zo mooie) zicht op het dorp. Hij stelt, dat er ‘geen weg terug’ is.

Alle inspraak en goed bedoelde opmerkingen en ideeën zijn (in Dalfsen) voor niets geweest.

roots_3.jpg

Mijn stelling? Men moet bouwen wat bij/in het dorp past. Er is door de bestuurders (in elk geval de meerderheid) van Dalfsen niet voldoende geluisterd naar de bevolking. Zij hebben vast wel geluisterd naar de architect, maar die heeft zelf niet goed aangevoeld hoe je moet bouwen in een dorp.

Was dat vroeger anders? Beter? Neen! Ook niet in Dalfsen.

Vroeger zagen de meeste mensen en de bestuurlijke macht in en van Dalfsen de schoonheid van het dorp ook niet goed, want ‘dat kost teveel” , of anders gezegd ‘dat is zonde van de centen’.  Over kunst moest je het maar helemaal niet hebben!

De meerderheid van de bestuurders van tegenwoordig denkt niet of nauwelijks anders, denk ik.

Er zijn wel enkele goede besluiten genomen, zoals de herplant van een kastanjeboom op een wel zeer markante plek, de herstel van een oud veerhuisje, de herstel van een oude ‘Vechtarm’, de handhaving van een aantal markante huisjes rondom de NH-kerk, maar er is ook heel veel ‘verknoeid’,  ‘verdwenen’, zowel  in als buiten het dorp Dalfsen.

Bericht van een oud=Dalfsenaar M.T.

Artikel delen: