Zet hem op elf, vrijdag in Lemelerveld

Plaatsnaambord Lemelerveld

LEMELERVELD – De verslaggevers van RTV oost  interviewen inwoners en maken reportages voor Radio en TV Oost. Bovendien kunt u fantastische prijzen winnen in het dagelijkse Zet ‘m op 11-spel. Heeft u TV Oost op 11 gezet en wilt u meedoen aan het spel? Stuur dan een e-mail naar: op11@rtvoost.nl met uw naam, adres, woonplaats en telefoonnummer.

Heeft u iets bijzonders te melden, lokaal nieuws, ergernissen, bespeelt u een muziekinstrument of wilt u zomaar iets met de rest van Overijssel delen? U bent tussen 12.00 en 18.00 uur van harte welkom op de RTV Oost locatie. Heeft u nu al interessant nieuws voor ons? Stuur een e-mail naar: 11@rtvoost.nl.

RTV Oost locatie:Kroonplein, tussen Kanaaldijk en Brugstraat

kaart en routebeschrijving

Radio Oost: 07.50 – 17.00 uur: gehele dag live flitsen en reportages

TV Oost: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur: live lokaal journaal met reportages 12.00 – 16.00 uur: webcambeelden17.20 – 17.55 uur: “Zet ‘m op 11”, live programma met terugblik op de dag

De live uitzending met de terugblik op de dag kunt u hier terugkijken.

LEMELERVELD Lemelerveld ligt in de gemeente Dalfsen. De naam komt van het oostelijker gelegen dorp Lemele. Het Kroonplein vormt het middelpunt van het dorp. In dit dorp spreken veel inwoners het Sallands dialect. Lemelerveld heeft als symbool de suikerbiet omdat er vroeger veel suikerbieten werden verwerkt.

Het dorp Lemelerveld werd in 1854 gesticht door een fabrikant die er de Overijsselse Beetwortelsuiker Fabriek opzette. Aanleiding was het net gegraven Overijssels Kanaal Zwolle – Vroomshoop, dat bij Lemelerveld een aftakking heeft richting Raalte en Deventer, en de pas ontgonnen landbouwgronden in de regio. In 1910 kwam ook de spoorlijn van Deventer naar Ommen, de OLDO, langs het dorp te liggen. Het ontwikkelde zich tot een centrum voor de aan- en afvoer van vooral agrarische producten. Belangrijkste bedrijf en grootste werkgever in de omgeving bleef tot de sluiting in 1917 de suikerbietenfabriek. Wel kwamen er ook andere industriële activiteiten. Met het toenemen van de werkgelegenheid groeide ook het dorp en werden scholen en kerken gesticht, Lemelerveld kent er vanouds drie: een rooms-katholieke, een nederlands hervormde en een vrijgemaakt gereformeerde.

In de loop van de tijd is het dorp erg veranderd. De kanalen worden niet meer gebruikt voor de scheepvaart. De meeste bruggen en sluizen zijn gesloopt, en de spoorlijn werd een verkeersweg.

De kanalen snijden het dorp in 3 delen. Tot 1997 behoorde de westelijke helft van het dorp tot de gemeente Dalfsen, oostelijke helft tot de gemeente Ommen, en enkele buitengebieden tot de gemeenten Heino en Raalte. De inwoners wilden aan deze situatie een einde maken en hebben er in meerderheid voor gekozen om in zijn geheel bij Dalfsen te worden ingedeeld.

Foto’s van de dag:

Zelf een leuke foto gemaakt van de dag? Stuur die dan naar: foto@rtvoost.nl

Artikel delen: