Politieteam Salland zet in op woninginbraken

IJSSELLAND – In de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 augustus is ingebroken bij drie woningen aan de Fuut en de Nachtegaal in Raalte-Noord. De bewoners hebben aangifte gedaan. De buit bestond onder meer uit computerapparatuur, telefoons, horloges en een geldbedrag. In twee woningen werd de methode van het gaatjesboren gebruikt om binnen te komen.

De politie heeft inmiddels forensisch onderzoek en buurtonderzoek verricht. Mensen die informatie hebben over deze inbraken wordt verzocht te bellen met de politie via 0900-8844.

Woninginbraken zijn misdrijven die veel impact hebben op gedupeerden. Daarom is dit één van de veiligheidsthema’s waar extra op wordt geïnvesteerd door politie IJsselland. In het streven zo snel mogelijk één of meerdere daders aan te kunnen houden, zet team Salland meerdere middelen in. Ook de samenwerking met inwoners wordt daartoe gerekend. Onder meer de inzet van Burgernet en Twitter kunnen de pakkans vergroten. Inwoners van de gemeente Raalte die nog niet deelnemen aan Burgernet, kunnen zich aanmelden via  www.burgernet.nl. Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. Wie politie IJsselland wil volgen op Twitter kan zich aanmelden via @PolitieIJS.

Preventietips

In het kader van preventie kunnen inwoners ook zelf maatregelen nemen om hun woning minder interessant te maken voor inbrekers. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goed hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Informatie hierover is te vinden op politiekeurmerk.nl. Andere tips, die misschien voor de hand liggen, maar toch nog weleens worden vergeten zijn:

-Voordeur en achterdeur altijd op slot. Draai de sleutel minimaal één keer om. Zo kunnen inbrekers uw deur niet met een stukje plastic openmaken. Haal de sleutel altijd uit het slot.

-Laat geen ramen open staan als u weg bent of op de benedenverdieping als u slaapt.

-Gaatjesboorders komen binnen door een gaatje in het (raam)kozijn te boren en dan de hendel (dievenklauw) open te maken. Goede hendels kunnen op slot. Het advies is dit ook te doen! Hetzelfde geldt voor deuren.

-Zorg voor goede verlichting rond de woning. Installeer bij voorkeur (buiten)lampen met sensoren die reageren op bewegingen of warmte van een naderend persoon.

-Laat geen ladders in de tuin liggen of andere andere voorwerpen die een inbreker als opstap kan gebruiken.

-Hang geen adres aan uw sleutelbos.

-Leg de huissleutel nooit op een geheime plek buiten uw huis, bijvoorbeeld onder een bloempot.

-Zorg dat geld, sieraden of andere dure spullen vanaf buiten niet zichtbaar zijn.

-Komt u een paar dagen niet thuis, of langer? Vraag dan buren, familie of vrienden om de post op te ruimen. Zorg dat de woning eruitziet alsof er iemand thuis is. Gebruik een tijdschakelaar voor verlichting.

-Laat geen bericht achter op de voicemail of op sociale media over afwezigheid door vakantie.

-Bij een vermoeden van woninginbraak zo snel mogelijk bellen met de politie via het alarmnummer 112.

Artikel delen: