Annie Kievitsbosch vandaag (6 augustus 2011) 91 jaar.

tanteanne2.jpg

Tante Anne nu, ok mijn tante Anne.

Annie is op volgorde van leeftijd, het vijfde en nog de enigst levende, van de tien kinderen van Gradus Kievitsbosch en Maria Luttenberg van de Oude Wythemerweg  nummer 10 in Zwollerkerspel. Zij is geboren op 6 augustus 1920.

Voor zeer velen is zij bekend als tante Annie en als  pastoorsmeid van  bouwpastoor Pastoor van Wee in Wythmen vanaf 1943 en later, na overplaatsing, in Vilsteren.

tanteanne.jpg
Foto: Annie met haar vader Gradus en haar moeder Mina

Als kind ging zij  met haar broers en zusjes lopend langs Noordman en Blanken Kolk, binnendoor via een kerkpad, die uitkwam bij Mina Kris naar  de Lagere School in Hoonhorst.

Zij had onder andere les van juffrouw Schiller uit Dalfsen en juffrouw Stokkermans uit Zwolle. Tante Annie:

”Op zondag gingen wij met de brik naar de Kerk in Hoonhorst en bij koud weer kregen wij een stoof met hete kooltjes van Café Kappers. Na de kerk werden ook boodschappen ingeladen. Ik kan mij nog herinneren dat mijn vader op de terugweg om een zuurtje vroeg en wij uit gekkigheid hem een maggiblokje hadden gegeven. Wij hadden hier het grootste plezier om.

Op de pastorie hadden wij ook een hond: Fikkie genaamd. Wij hadden de hond geleerd om onder het bidden in de mand te gaan liggen met de kop zodanig dat de pootjes kruiselings voor zijn ogen zaten. De hond hield dit vol tot na het bidden. Iedere keer als het dan zo ver was zeiden we: ”Nou Fikkie, we gaan even bidden”! Je hoefde hem dat maar een keer te vertellen. Maar net als je dit vertelt dan gebeurt er natuur weer iets: Het was op een zondagmorgen dat Fikkie achter een misdienaar met een wierrook vat de kerk insloop. De hond kwam voor mij te staan voor de eerste bank. Ik hoefde alleen maar het woord: ”bidden” te zeggen of de hond ging direct te naar de Sarcrestie en naar zijn mand in de kamer.” In 1957 is Pastoor van Wee benoemd tot pastoor van Vilsteren. Nog tijdens de verhuizing, vlak voordat hij van zijn welverdiende rust zou gaan genieten, overleed Pastoor van Wee.

Enige tijd na het overlijden van Pastoor van Wee is Annie gehuwd met Bernard Hollander en na diens overlijden met Herman Besten.

Momenteel woont Annie in Zwolle in de Nieuwe Haven en ze voelt zich daar prima thuis. Mede door haar vrolijke karakter, is zij hier zowel bij het personeel als bij de overige bewoners is  een erg geziene persoonlijkheid. Ingezonden: Anton Schrijver

Tante Annie: van harte gefeliciteerd en nog vele jaren in goede gezondheid!

Artikel delen: