Tientallen kraken door Litouwers

De Litouwers die halverwege juli in Groningen werden opgepakt door de Drentse politie op verdenking van het plegen van autokraken, ook in deze regio, beroepen zich op hun zwijgrecht. De politie heeft inmiddels vijftig aangiften binnen van autoinbraken waarvan ze de mannen verdenken.

De Litouwers zijn sinds hun aanhouding meermalen door de politie gehoord. Praten doen ze niet. Ze beroepen zich consequent op hun zwijgrecht. Eén man is vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De groep richtte zich volgens de politie met name op auto’s van het merk Volkswagen en aan dat merk gerelateerde wagens, zoals Skoda’s, Audi’s en Seats. Ze hadden het vooral voorzien op door de fabriek ingebouwde navigatieapparatuur. De kraken werden gepleegd in Groningen, Drenthe, Friesland, Flevoland en Overijssel.

Frappant is dat de specifieke navigatieapparatuur spoorloos is. In de woning van de verdachten trof de politie wel andere uit de gekraakte auto’s buitgemaakte spullen aan en andere navigatieapparatuur. De politie moet vooral met technisch onderzoek aantonen dat de Litouwers voor de kraken verantwoordelijk zijn.

Het feit dat de mannen zich volledig richtten op wagen van dezelfde merken, dat ze zo consequent zwijgen en dat de voornaamste buit zo snel is weggesluisd, geeft aan dat ze hoogstwaarschijnlijk in opdracht werken”, aldus Rob Assink van de Drentse politie. Die is nog volop bezig met het onderzoek en denkt dat meer aangiften volgen.

Groepen buitenlandse criminelen die naar Nederland afreizen om hier in korte tijd op grote schalen delicten te plegen, zijn voor de politie moeilijk te pakken. De zogenaamde ‘mobiele bandieten’ verdwijnen over de grens als de politie net in staat is om verbanden te leggen tussen misdrijven. De criminelen, onder wie veel Litouwers en Bulgaren, die wél worden opgepakt, zwijgen bijna altijd. Bron dagblad van het Noorden

Artikel delen: