Proefsluiting van de balgstuw

balgstuw2309.jpg

Zo ziet het water er uit bij noordwesterstorm gezien vanaf het Kampereiland.

DALFSEN – Vrijdagmorgen heeft de jaarlijkse proefsluiting van de balgstuw in het Ketelmeer plaatsgevonden. Waar gaat het hierover . Als de Vecht buiten zijn oevers treedt is het zaak het water zo snel mogelijk af te voeren. Na de stuw in Vechterweerd gebeurt dit middels natuurlijke afvloeiing via het Zwarte water en het Ketelmeer naar het IJsselmeer.  

balgstuw2292.jpg

De balg ligt nog bijna geheel onder water.

Hetzelfde gebeurt met het water uit de Sallandse weteringen via de Zwolse grachten naar het Zwarte water. Normaal levert dat geen grote problemen op maar in extreme weersituaties, zoals in 1995, wil het nog wel eens kritiek worden. Vooral hier in Dalfsen en in Zwolle waar de stadasgrachten dan dreigen over te lopen. Dat is dan het geval bij noordwesterstorm die het water van het IJsselmeer in het Ketelmeer opstuwt, zodat het Zwarte water  niet meer kan afstromen. Om dit te voorkomen is bij de Ramspol op de grens van Ketelmeer en Zwartemeer de balgstuw aangelegd. Voor dit unieke concept is gekozen om geen gigantisch stuwencomplex in dit natuurgebied aan te hoeven leggen. Het unieke bestat uit een nieuw ontwerp, bestaande uit een oersterk rubberen balg die op de bodem van het Ketelmeer ligt. Als er water en lucht ingepompt wordt verheft die zich boven het water en sluit het Ketelmeer volledig af zodat hierdoor het water in het Zwartemeer niet meer kan stijgen. Dit gebeurt volledig automatisch als het peil stijgt tot 0.5 m +NAP. Om te zien of alles nog goed werkt en om inspecties uit te voeren wordt deze een keer per jaar in werking gezet. Om dit eens een keer mee te maken waren dit jaar alle dijkwachters uigenodigd om dit vanuit het pomphuis mee te maken. De afmetingen zij gigantisch. Er zijn 3 balgen van 80 m lang. Opgeblazen zijn ze 80 x 15 x 10. Net zo groot als 8 rijtjeshuizen aan een blok. Ik heb er dus ook met mijn neus boven opgestaan en een paar plaatjes kunnen schieten. Mocht u overigens ook de functe van dijkwachter ambiëren en u bent niet bang in het donker er is nog plaats voor en paar vrijwilligers. U kunt zich dan aanmelden bij het dijkwachtleger van Waterschap Groot Salland.

 

  

balgstuw2295.jpg
Hij komt langzaam boven en door de nauwere opening begint het water sneller te stromen.

 

 

balgstuw2298.jpg
Hij is bijna gesloten, het laatste water loopt weg.

 

balgstuw2300.jpg
De opening is nu geheel afgesloten.

 

 

balgstuw2302.jpg
De balg is nu volledig opgepompt. Maximaal 2.85 boven NAP en nog 7 meter onder water.

De schepen moeten er overheen kunnen varen.

Foto’s en tekst ingezonden door R.E.

Een later binnengekomen persbericht van Waterschap Groot Salland

Groot Salland behaalt certificering voor balgstuw
Vandaag ontving het Waterschap Groot Salland uit handen van kwaliteitszorgbedrijf KIWA het certificaat PAS-55 voor het beheer en onderhoud van stormvloedkering de balgstuw. Daarmee is Groot Salland wereldwijd de eerste organisatie die met een stormvloedkering voldoet aan de eisen die PAS-55 stelt. Met deze certificering laat Groot Salland zien dat het op een professionele wijze procedures, processen, bevoegdheden en verantwoordelijkheden beheerst voor het beheer en onderhoud van de balgstuw.

Waterveiligheid is een primaire taak van het waterschap en heeft een hoge prioriteit.

Groot Salland vindt het daarom belangrijk dat de kwaliteit van het beheer en onderhoud van de balgstuw gewaarborgd is. In 2010 is een intensief traject in gang gezet om de balgstuw te certificeren volgens de PAS-55 systematiek. De resultaten van een uitgebreide audit laten zien dat zowel het gebruik als het beheer en onderhoud van de balgstuw aantoonbaar op orde zijn. Per 29 juli jl. is het waterschap hiervoor officieel gecertificeerd volgens eisen die PAS-55 stelt.

De PAS-55 is een Britse standaard voor zogeheten ‘riskbased’ ofwel risico gebaseerd asset management: het zo goed en kostenefficiënt mogelijk beheren en onderhouden van infrastructuur, gebouwen en omgeving. PAS-55 staat voor ‘Publicly Available Specification’ (publiek beschikbare specificatie). Deze systematiek is gericht op een optimaal beheer van de fysieke infrastructurele bedrijfsmiddelen (balgstuw) en de bijbehorende organisatie (beheerorganisatie Ramspol van het Waterschap Groot Salland).

 

Artikel delen: