17 september 2011 Gezellige Fruitpersdag op De Horte

sapmobiel.jpg
DALFSEN – Op zaterdag 17 september 2011 houdt Landschap Overijssel een fruitpersdag op landgoed De Horte bij Dalfsen. Op het landgoed staat die dag de Welsumse Sapmobiel gereed om appels en peren van particuliere fruiteigenaren te persen, tegen een onkostenvergoeding.

Gezelligheid

Naast de fruitpers is er een kleine markt met ondermeer informatie over hoogstamfruit. Er zijn excursies naar de boomgaard, waar het snoeien van de bomen gedemonstreerd wordt. Er zijn streekprodukten te koop, die vaak met fruit te maken hebben. En… er is vers fruitijs van ijsboerderij De Meulenhorst te koop.

Overvloed

Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er zal al snel meer fruit zijn dan de eigenaar, de familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit, appels en peren, te laten persen tot vers sap.

De Welsumse Sapmobiel is een grote fruitpers, gemonteerd op een aanhanger. Daardoor kunnen ze ter plekke fruit persen. Het sap kan direct meegenomen worden.

Meldt u aan met het aantal kilo’s dat u wilt laten persen.

  • Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo.
  • Na aanmelding krijgt u een tijd door wanneer u verwacht wordt.  Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. De tijd zal zijn tussen 08:30 en 17:00 uur.
  • Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Daaronder kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. U kunt uw sap direct meenemen.
  • Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden.
  • Het sap wordt gepasteuriseerd en verpakt in bag-in-a-box pakken van 5 liter. Deze zijn ongeopend twee jaar houdbaar. Geopend is het sap circa 2 maanden houdbaar.
  • Het persen kost € 1 per liter sap, als vergoeding voor het persen en de verpakking. 

Geen fruit? Wel sap!

Zonder inbreng van fruit is het sap te koop voor € 8,50 per 5 liter pak. Er zijn geen kleinere verpakkingen. Voor een bezoek zonder fruit is aanmelding niet nodig.

De Horte

De Horte is een eeuwenoud landgoed. Het is aangelegd aan het begin van de 17e eeuw. Typerend voor die tijd waren de rechte lanen. Later zijn hier vrijstaande bomen en slingerpaadjes bij gekomen die u tijdens een wandeling mooie doorkijkjes bieden. Het Huis De Horte stamt ook uit de 17e eeuw. De tuin in Franse stijl ziet eruit zoals rond 1900, met oude fruitrassen, bloemen en kruiden. Sinds 1973 is landgoed De Horte eigendom van Landschap Overijssel en dient nu als hoofdkantoor. Het adres van Landgoed De Horte is Poppenallee 39, 7722 KW te Dalfsen.

Artikel delen: