Jenny ging voor goud

goudjenny1.jpg

NIEUWLEUSEN – Roemenië –  Jenny Fijlstra (Nieuwleusen)wint de eerste gouden medaille “radiovossenjagen” voor Nederland. Van 5 t/m 10  oktober jl. werden in Baile-Felix in Roemenië de 18e Europese kampioenschappen ARDF  georganiseerd. ARDF betekent Amateur Radio Direction Finding en is, zoals de naam al doet vermoeden afkomstig uit de wereld van het radio-zendamateurisme.

goudjenny2.jpg
Bij ons zal de term “radiovossenjagen”  voor velen bekender in de oren klinken.

Bijna dertig landen met in totaal ruim 300 deelnemers in de leeftijd van 18 tot 80 jaar namen aan dit sportieve treffen deel. Het wedstrijdgebied ligt in de rijk beboste heuvels bij Oradea vlak tegen de grens met Hongarije.

Op drie achtereenvolgende dagen zijn de grote wedstrijden gepland. In sport outfit en voorzien van een peilontvanger, kompas en nauwkeurige kaart moeten er binnen twee en een half uur een aantal  in het terrein opgestelde zenders worden opgespoord. ARDF  is een individuele sport, waarbij  de beslissing van de te lopen koers op basis van radiopeilingen, het vinden van de posten ( zenders) en de tijd , waarin dit gebeurt de uiteindelijke plaats op de ranglijst  oplevert. Normaal gesproken gaan bijna alle prijzen naar de Oosteuropese  landen. De sport is daar dan ook uitermate populair  bij van  jong tot oud.

goudjenny3.jpg

Landen als Tsjechië, Oekraïne, Rusland en Hongarije zijn sterk en in alle leeftijdsklassen  bij zowel de mannen als de vrouwen volledig vertegenwoordigd. Totaal anders is dat bij ons het geval. ARDF in Nederland is nog te onbekend  Meestal gaan we met een heel kleine vertegenwoordiging naar deze grote wedstrijden. Dit jaar waren we maar met z’n vieren. Toch ondanks onze kleine groep komen we voor het eerst in de geschiedenis een gouden “plak” thuis. Jenny Fijlstra uit Nieuwleusen laat in de categorie W60 de ervaren Tsjechen, Russen en Hongaarse vrouwen achter zich en ontvangt tijdens de awarding ceremony de gouden medaille. Het is heel bijzonder om na al die Oost-europese volksliederen  nu ons eigen Wilhelmus in de grote zaal te horen klinken………en dan aan het eind al die felicitaties van de deelnemende ploegen in ontvangst te mogen nemen.

Nederland staat dan eindelijk op de lijst met winnaars…..want alleen goud telt.

Indien u ook eens kennis wilt maken met  “radiovossenjagen” en de verschillende mogelijkheden die het biedt, zowel als wedstrijdsport als op  recreatief vlak , kijk dan eens op de website van partycentrum “Het Boskamp” in Dalfsen  www.hetboskamp.nl  Wilt u meer weten over ARDF in het algemeen, voer deze letters dan in de zoekmachine Google en u krijgt wereldwijde info.  

 

  

Artikel delen: