Bericht voor Dalfser wijnliefhebbers

RAALTE – De Open dag van de Nederlandse Wijngaarden wordt dit jaar een Wijnfeest dankzij het 25 jarig jubileum van het Raalter Amateur Wijn- en Biermakers Gilde.

Er is een doorlopend programma vol pruverie, uitleg over druiven teelt, wijnmaken en bovenal genieten.

 

 

Op 2 oktober a.s. is er de Open dag van de Nederlandse Wijngaard

Ook bij Wijngaard de Landman aan de Tolhuisweg 17 in Raalte

Er is een doorlopend programma vanaf 11 uur tot 17.00 uur

Toegang gratis

 

Mensen krijgen voor €6,50 pp  een wijnglas in een buidel die om de nek gedragen wordt.

Daarmee kunnen ze de kraampjes af voor de pruverie.

Naast wijn zijn er volop andere streekprodukten te proeven.

 

11.00 uur Reveille

Koffie met een eigen gemaakte koffielikeur van het Gilde en appelgebak van de plaat

 

Muziek

De markt met streekproducten wordt opgeluisterd met een ensemble op viool en altviool (klassieke muziek).

Een heus marktkramenconcert nu er zoveel bezuinigd wordt op kultuur. Helemaal voor noppes.

 

Doorlopend Programma :

Rondleidingen in de Wijngraad (ieder uur)

Wijnproeverijen bij de WijnKristal, Het Gilde en  De Landman

Een Gastronoom legt uit wat er in de wijn geproefd kan worden

Het Gilde legt uit hoe je zelf wijn kunt maken maar ook bierbrouwen en likeurmaken

Kursus aanbod : wijnmaken, bierbrouwen, likeur maken

Workshops likeurmaken en zelf biermaken bij De Landman in Raalte

De Landman laat materialen zien voor het zelf wijnmaken

Tips om de Druivelaar thuis te snoeien aan de hand van voorbeelden/demonstratie  in de wijngaard

Druivenplanten speciaal voor het Nederlandse klimaat.

Fruit verwerken door ’t Evenbelt (confiture)

‘Appelchips Gedroogd met Tegenwind’ en demonstratie van het drogen van fruit.

Kransen vouwen van wijnranken / Bloemschikken met wilgen en druivenranken

Marktkramen  rond het rustpunt

 

Wijn

Rode wijn met een klein tinteltje, dat kan toch niet…. Toch zijn er in de traditionele wijnlanden ook innovaties in de vinificatie.

Door een klein beetje koolzuur in de rode wijn toe te laten wordt deze frisser en blijft het fruit beter behouden.

Wijngaard de Landman reist iedere jaar naar Piemonte Italië, de bakermat van de slowfood en de mooiste Italiaanse wijnen.

De oogst van 2010 uit Piemonte heb ik meegenomen om te laten proeven op de open dag.

De Wijn Kristal in Heino heeft haar mooiste wijnen uit de collectie van Noord-Europese druiven meegenomen.

De kans om te proeven en voor een prikkie de wijnkelder aan te vullen.

 

Deelnemende bedrijven

Wijngaard de Landman Raalte, Raalte

Wijnkoperij Wijnkristal, Heino

’t Evenbelt Aardbeienboerderij en Jammakerij, Raalte

Bed & Breakfast de Hortensia, Heino

Bloemcreaties Euschman, Middel

 

Uiteraard is de redactie van harte welkom om vooraf of tijdens de open dag te komen kijken.

Leuker voor de organisatie van de open dag is vooraf de informatie aan de lezers door te geven zodat iedereen een leuk uitje heeft.

 

 

Artikel delen: