Paul Schrijver – Canada

Ik ben dus Paul Schriever, ze hebt mie evroagn of ik wat over miezelf op papier wol zettn umme te loatn weetn wat er zoal met mie gebeurt is. Nou veur degene die denkt van; wie is die vent, ik ben der dus ene van Dieks en Marie Schriever uut Hoonhorst (Lenthe). Ik ben de jongste zunne uut een gezin van 11 kinders, en doardeur heb ik ut altiet goed moetn liedn.

Ik wolle dus graag veur miezelf koein melkn, en in Nederland ging det dus niet (arme sloepert). Doarum ben ik dus nar Canada vertrokkn. Ut is noe alweer 20 joar geleedn det ik trouwde met Wilma Kl. Koerkamp uut Lemelerveld en det wulle gelijk naar Canada emigreerdn. Eigenlijk bent wulle dus nog steeds op honeymoon. We hebt er wel wat veur moetn doen, mar met onze farm (Cannet Farm) git ut noe best wel goed. We melkn hier dus koein, en sinds een paar joar hebt wulle er ok een varkensbedrief bie. Ja ja, ok hier zegt ze wel eens det ik nie goed wies ben.

Deur de joarn is onze familie uitgebreid met 2 boys en 2 girls. Als boer heb ie hier met minder regels te maakn, en ie hebt wat meer ruimte en vrijheid. In de zomermoanden bent wulle hier druk zat. Swinters is ut wat rustiger en kom ik ook an andere dingn toe.

As ut uutkump goa ik dan weleens 4-wheelen of snowmobielen ten noorden van hier met een stel vente. Mooie omgeving, puur natuur. Met ons gezin goat wie ok meestal wel effen een paar daagn skien. Verder zit de kids op ijshockey(de nationale sport hier) en doar mag ik dan graag naar goan kiekn. Menig Kilometers ried wulle doarveur. Dat is een groot verschil met Nederland, fietsn git hier wat moeilijk dus ie brengt de kids overal met de auto naar toe.


Der bint ok nog twee breurs van mie hier in Canada kom wonen (Ik denke det ze mie nie kon missn). Det is wel mooi, want dan hebt wulle dus ok nog wat familie hier. In October is NORMAAL ok nog hier in Canada ewes, det was weer effen olderwets Brekkn en Angoan, wat een feest!

Het is weleens jammer det ik nie zo effen op een avond bie mien familie of kameroadn in Holland op bezoek kan goan. Ik heb dan deur de joarn ok nogal een aantal feesties moetn missn, menig brulfte heb ik verstek moetn loatn goan. Zo is mien jongste zussie etrouwt met ene Spinne(nu woonachtig in Hoonhorst), is mar zo bie ons in de familie etrouwt, det krieg ie noe als ie der niet bie bent.


Ik mutte nog weleens terugge denkn an die tiet in Hoonhorst. Een bult schik ehad met al die dorpskarakters. Bie Kappers in de kroeg alderjekels zeurn met de Broeksies, Smook en die Andere Schriever. Hele discussies voern met Harm Mars en Geert Kappers en meer van det maffe volk. Zo ongeveer eens in de 2 a 3 joar kom ik nog wel weer terug in Hoonhorst. Meestal goa ik dan ok wel weer effen met mien olle moatn nar de kroeg en det is dan altiet weer donders gezellig.

Nou det was ut wel zo’n bettie, de groetn van Paul Schrijver.

Hier even een vertaling voor niet in Dalfsen geboren Dalfsenaren:
Mijn naam is Paul Schrijver zoon van Marie en Dieks Schrijver uit Lente Hoonhorst.
Ik ben de jongste zoon uit een gezin van elf kinderen. Als jongste werd je niet gespaard.
Ik wilde graag een eigen boerderij, dat is in Nederland haast niet mogelijk. Om deze reden ben ik 20 jaar gelden alweer, naar Canada vertrokken samen met mijn vrouw Wilma Klein Koerkamp geboren in Lemelerveld. Eigenlijk ben ik dus elke dag hier op vakantie.
We hebben hard moeten werken maar het resultaat is er naar.
Ons gezin is spontaan groter geworden, 4 kinderen: 2 zoons en 2 meisjes.
Als boer hebben we hier veel minder met regels te maken, hier is veel meer ruimte en vrijheid. Zomers druk, maar in de winter kom je ook wel aan andere dingen toe.
Soms gaan we autocrossen met een stel jongens, of met ons gezin in het noorden skiën.


Onze kinderen zitten hier op ijshockey. Daar gaan wij als ouders ook vaak kijken. Vele kilometers moeten we daar voor rijden. De natuur is prachtig hier, anders dan in Nederland,
Fietsen gaat hier namelijk niet, dus gaan we altijd met de auto.
Ook zijn er nog 2 broers hier komen wonen, die willen allebei ook nog graag een stukje schrijven voor dalfsenNet.nl. Dat komt wat later. Dat is wel gezellig, (die konden mij niet missen) maar dan heb je ook nog wat familie hier.
Afgelopen oktober was Normaal hier nog, dat was eens ouderwets feesten.
Het is soms wel jammer dat ik niet even op een avond bij mijn familie of kameraden in Holland op bezoek kan. Zo is mijn jongste zus onlangs getrouwd, dat krijg je als je er niet bij bent.
Toch moet ik nog vaak terug denken aan de tijd in Hoonhorst. Heel veel plezier gehad daar met al die dorpsgenoten. Bij Kappers schik maken onder genot van koffie met mijn kameraden en ander leuk volk. Zo eens in de 2 tot 3 jaar komen we wel eens terug, onze oude maten weer opzoeken, echt gezellig.

Artikel delen: