Pastor Thomas – India

Met de gedachten van Dalfsen in India. Sommigen van jullie mij misschien niet kennen. Ik ben pastor Thomas die de afgelopen vijf en half jaar gewoond heb in de R.K. pastorie in Dalfsen en nu woonachtig in India. Totaal heb ik zeven jaar in Nederland gewoond als R.K. pastor. Eind juni van dit jaar ben ik teruggekeerd naar India op het verzoek van mijn bisschop in India om mijn pastoraat hier voort te zetten.

 

Toen ik vijf jaar geleden benoemd werd als de pastor van Dalfsen door de aartsbisschop van Utrecht, zei de toenmalige aartsbisschop Kardinaal Simonis dat Dalfsen en haar omgeving een van de mooiste plekjes van Nederland was. Als priester mocht ik in die vijf jaar periode naar verschillend gebied rondgaan en met verscheidene mensen kennismaken in en rond Dalfsen . En vijf jaar later toen ik van Dalfsen weg ging dacht ik wel dat Dalfsen en haar omgeving inderdaad mooier was. Niet alleen die plaats en haar omgeving maar ook de mensen in Dalfsen vond ik aardig, ontvankelijk en gezelliger. Hoewel Dalfsen een kleine gemeente is, is dat groot genoeg om ruimte te bieden voor iedereen en voor alles die nodig zijn voor de samenleving. Vergeleken met vele andere landen ter wereld is Nederland rijker en samenleving is goed geregeld. Als ik steeds geworteld word in de samenleving van India, heb ik bewondering voor vele dingen in Nederland. Dat er geen corruptie is, dat er geen zichtbare armoede beheerst, dat er relatief weinig geweld is, dat er weinig natuur rampen voorkomt, dat er heel goed infrastructuur is, dat er weinig vervuiling is, dat er weinig lawaai is en zovoorts. Als ik dit allemaal hier zie, denk ik terug aan Nederland. Daarom denk ik dat een Nederlander genoeg redenen hebt om tevreden en trots op te zijn met zijn land.

Als een priester gaat natuurlijk mijn gedachten naar de kerk. Alleen wat kerk betreft, denk ik dat het hier iets beter is. 90 procent van de mensen gaan naar kerk, elke zondag catechisme voor kinderen tot 17 jaar, dagelijks bijbel lezing en gebed in de gezinnen en zo voorts maak ik hier mee. Een groot verschil tussen India en Nederland is dat in Nederland op dit moment het geloof meer geassocieerd is met de cultuur van het [dorp] land terwijl hier in India het geloof dichtbij staat bij het dagelijkse leven van mensen.

India is een multicultureel land. Hier gebeurt er soms religieus geweld zoals u nu in de krant leest in de noordelijk deelstaat Orissa. Het noord van India is bekend voor religieus geweld vooral tussen moslims en Hindoes maar nu er geweld is gepleegd tegen de christenen door een hindoe radicale partij na de moord van een van hun leiders die volgens hen werd vermoord door enkele christenen.

Ik woon in Kerala, een deelstaat in het zuid van India waar het aantaal van hindoe moslims en christenen evenwichtig verdeeld is. Kerala is een van de mooiste en groenste deelstaten van India en gezegend met heel veel water, bos, bergen, kruiden, vruchten en groenten.
Na mijn aankomst hier, is Nederland bekender geworden onder de mensen. Als een afscheidscadeau had ik een goed bedrag geld meegekregen van de parochianen en andere mensen in Nederland om uitgedeeld te worden voor de educatie van arme kinderen hier. Ik heb de naam ‘Hollands fonds’ gegeven voor dit fonds en ik heb de parochies hier gevraagd om een of twee echt arme kinderen te selecteren opdat ik geld kan geven voor hun studie. Dus Hollands fonds is bekend in vele parochies hier. En de families van deze arme zijn erg dankbaar aan de mensen in Nederland die een bijdrage heeft opgeleverd.

Als iemand van u iets wil geven voor de educatie van arme kinderen hier kunt u gebruik maken het rekeningnummer 139485511 met de melding van ‘” indiakids”‘ ten name van T.K.Ulahannan.

Omdat ik zeven jaar weg ben geweest vanuit India, ben ik nog niet begonnen met mijn nieuw werk na mijn aankomst hier. Ik heb drie manden vakantie en in oktober pas begin ik weer met mijn pastorale taken. Ik gebruik deze vakantietijd om te inburgeren met de nieuwe situatie hier. Velen vragen mij waar ik erg aan moet wennen. Ik kan zonder twijfel zeggen dat aan de drukte moet ik echt wennen. Het is overal druk hier. De stad, dorp, openbaar vervoer, ziekenhuis, natuurlijk de kerk ook is erg druk met mensen. Je voelt de drukte de hele dagen. Daar moet ik erg veel aan wennen. Ik hoop dat het allemaal goed zal verlopen. Ik kan heel veel vertellen over vele dingen hier maar ik schrijf over de religies in India hier graag de volgende keer. Ik hou jullie op de hoogte!

Met hartelijke groeten
Pastor Thomas.

Artikel delen: