Familie Dekker “BOERT GOED ” op Rechteren

 

Dinsdag 08 februari 2011 – 14:35:42

 

Even genieten van de voorjaarszonnestralen

DALFSEN – Even een bliksem(s)bezoek aan de familie Dekker ”op Rechteren”. Bennie en zijn vrouw Henny zijn een paar jaar geleden verkast met zijn boerderij van landgoed “Den Aalshorst”  naar Rechteren, beide in Dalfsen. We zitten hier al een aantal jaren en zijn al behoorlijk gewend.

Kom je daar aan met de fiets dan is het gelijk: ha Willy! Ze voelen al nattigheid. We kijken elke dan naar je site! Ik sta net buiten te praten met Frans en dan kom ie der an fietsen. Geen foto van maken, want straks denkt iederene dat ik hier de hele dag in de zon sta te kletsen. Geen zorgen Bennie. Ach, het is ook zo prachtig weer nu, nu moet je er ook van genieten. Dat is het voordeel van het vrije agrarische leven.

Hier de goedlachtse Henny Dekker, altijd plezier!

Ach door kump mien vrouwe an, die giet controleren ok wel ant werk binne! Det mut ok Bennie, want met zo’n salaris as die van oe, is 5 minuten proaten ok lange genog. Want aans lup het echt in de papiern.  Nou Bennie: ie bint der behoorlijk op veuruut e goane, jonge jonge wat een ruumte! Klopt, op Den Aalshorst zaten we helemaal klem. Je kon er geen kant meer op. Ook de toenmalige buurman Scholten zat met het zelfde probleem.

prachtig schoon bedrijf en mooie plek

Nu hebben beide bedrijven de ruimte. Bovendien nu werk je ook veel gemakkelijker, kun overal bij met de machines, dat is een stuk prettiger. Maak ma geen foto van mie, zet die koe der ma op. Bennie is haast niet te verstaan, want één koe doet niets anders dan schreeuwen. Waarom doet zij dat?

Grond
Hier rond dit bedrijf hebben we ruim 30 bunder en dan ook op Nieuwleusen nog 7 bunder dat is daar eigen grond. Dat zijn we allemaal nodig voor onze voerproductie. Jullie hebben een prachtige plek hier! Mooie gebouwen.

Kijk eens wat een balkenwerk. Niet te geloven. Je mag ook nog wel een foto maken van de voorkant van het huis, ga ik doen. Echt een prachtig plekje hier!

links het huis van onze zoon en schoondochter

Zijn dat 2 woningen? Ja, dat andere huis daar woont onze zoon en schoondochter. Want ie denkt toch nie det ik alle werk alleen wil doen. Henny: ik hoop dat het vrijdag net zo’n weer is als vandaag, want vrijdag treedt onze andere zoon in het huwelijk.

Dit is voor hen oogst, ik zou het al rap stront noemen

De stal uutmesten. Nee, dat is geen uutmesten. Hier ontstaat de voeding van onze grond! We zijn dus hier aan het oogsten. We produceren onze eigen voedingsstoffen. Want zonder voeding geen groei! Heb je de hele stal  hier vol zitten vraag ik nieuwsgierig? Nee, we hebben plek voor 250 stuks. Dat aantal staat er nu niet.

Kijk hier links vooraan daar staan de koeien die zeer binnenkort moeten afkalveren. Het volgende vak, die dieren staan droog. Ik zal oe ma niet uitleng wat det betekend. Det hoef ie mie te verteln, Bennie; die zijn drachtig en niemelkend. Die krijgen over pakweg 2 maanden een kalf. Ik kom ok van een boer. Vrogger mossen wie thuus ok melken. Ik weet er wel een klein bettie van, Bennie. Dan dat achterste vak en de hele rechterkant die worden gemolken. Daar in de hoek is onze melkkamer. Daar zie je een immens grote tank. Hier in dit vertrek hiernaast de medicijnenkast. Wij zijn enorm precies aan het opvolgen van de regels. Alles moet worden geregistreerd. Zie die enorme logboeken. Doe je dat niet dan loop je kans op grote problemen als er controle komt. Dat niet alleen, je moet als boer wel weten dat je met voedsel bezig bent en daar mag totaal niets mee mis gaan. Kijk maar naar het diocchine verhaal in Duitsland. Heel veel bedrijven worden plat gegooid, puur door slechte registratie. Dan is de totale schade veel groter. Ik vond het leuk hier even geweest te zijn, ik moet verder. Wacht even zegt Henny, Je hebt de potstal nog niet gezien. Postal? Dat is toch in de Hoonhorst. Ja maar hier ook. Ook daar weer verschillende vakken.
Een potstal vertellen ze: daar komt elke keer weer vers stro op de bodem. Dus niet uitmesten maar laten liggen. Tot er na maanden een laag van 40 centimeter is ontstaan, dan gaan we pas mesten. Ook hier zie je weer verschillende vakken met kalveren. Zo te zien een beetje de leeftijd genoten bij elkaar. Hier speelt dus het kleintje niet met Oma. En daar links zijn de allerkleinste kalfjes, zie deze is gisteren geboren.

Ik kom nog eens terug, muj doen Willy! Misschien eens als er een koe moet kalven. Ja, det muj dan net treffen.  Ik mut noe rap naor huus. Bedankt Bennie en Henny dat ik even mocht kijken op jullie prachtige bedrijf. Aardige mensen zijn het, heel sociaal en heel actief in het verenigingsleven. Daarnaast is Henny ook nog bezorgster van de weekbladen, zeg maar van de auto- en advertentiebladen. Zelf zijn ze fanatieke dalfsennetvolgers. Vanaf nu is dat wel zeker !

Artikel delen: