Bernardus Albertus Fakkert

Woensdag 03 september 2008 – 23:54:41
door Willy

 molenaarszoon uit Hoonhorst

Kunstwerk herinnert aan Heetense molens
De Geertmansmolen van de familie Geertman en de molen ‘De Johanna’ van de familie Fakkert bepaalden in de vorige eeuw het dorpsbeeld van Heeten. Ze hadden voor het dorp en regio een heel belangrijke functies: werkgelegenheid en dienstverlening. 

Het waren bloeiende bedrijven totdat de vooruitgang hier een einde aan maakte. In 1952 werden de wieken van de Geertmansmolen vastgelegd en de molen ontdaan van zijn stelling en in 1972 werd de kop verwijderd omdat die gevaar opleverde voor de omgeving. ‘De Johanna’, de molen van Fakkert werd in 1959 afgebroken vanwege uitbreiding van het bedrijf met de bouw van een nieuwe silo. De afgelopen twee deccennia was de in verval geraakte Geertmansmolen de meest besproken molen. De stenen korenmolen kon eind jaren tachtig van de vorige eeuw niet van de ondergang gered worden. De trots van Heeten werd een ruïne en de slopershamer deed in augustus 1993 zijn werk. De laatste molen in de gemeente Raalte maakte plaats voor nieuwbouw in het bouwplan Hordelman. Jan en Marian Tijs die in 1972 eigenaar werden van de toen al buiten werking gestelde molen vinden het nog steeds jammer dat de Geertmansmolen weg is. Tijs: ,,Ik ben nog altijd van mening dat we met elkaar de moed hadden moeten hebben om de molen te behouden. De bevolking heeft zich daar voldoende voor ingezet, maar de gemeente Raalte gaf geen gehoor.” De geschiedenis van de twee molens in Heeten gaat een eind terug in de tijd. De Geertmansmolen was niet de eerste molen in Heeten. In 1799 gaf Jan Rensen aan Jan Willem Knippenberg de opdracht om ‘eene achtkante koornmole’ te bouwen. De molen werd gebouwd op Rotmans erve in de boertschap Heeten. Op 20 april 1821 gingen de goederen uit nalatenschap naar zoon Hermannus Rensen (1791-1833) In 1833 werd de erfenis verkocht aan Maria Rensen en Teunis Geertman. Met die overname kwam de naam Geertman in beeld. De zonen van Teunis, te weten: Antonius, Wilhelmus en Wilhelmus Johannes waren respectievelijk eerste molenaar. Antonius ging later naar Wilp en Wilhelmus bleef in Heeten. Laatstgenoemde werd in 1938 opgevolgd door Gerardus Wilhelmus Johannes Geertman. Dochter Marian getrouwd met Jan Tijs nam in 1972 de maalderij over.Ook Jan Fakkert vindt het jammer dat ‘De Johanna’ de houten korenmolen van Fakkert destijds gesloopt is. ,,Hij is afgebroken omdat wij moesten uitbreiden. Voor het behoud van de molen had de gemeente ons bedrijf destijds naar een locatie bij het Overijssels Kanaal moeten verplaatsen, dan had de molen hier in het dorp kunnen blijven staan. Maar hiervoor ontbrak kennelijk het geld en de ambitie.”
In 1892 werd de tweede molen in Heeten gebouwd. Johannes en Anna Bosgoed-Wagemans waren de oprichters. De molen eigendom van Nori van den Lande uit Deventer lag al gedemonteerd in een schip toen Johannes Bosgoed hem kocht. Vanuit Deventer werd toen doorgevaren naar Heeten en daar opnieuw opgebouwd. Twee korenmolens in een klein dorp werd destijds door de bevolking gezien als concurrentie die moest uitlopen in oorlog. Maar van dat laatste is nooit sprake geweest. Johannus Bosgoed was een man met ondernemingsgeest. Hij kocht ook het café, de winkel en bakkerij van de familie Franken. Zoon Wilhelmus (1896) zette het café bedrijf annex bakkerij voort. Dochter Willemina Bosgoed huwde in 1928 met Bernardus Albertus Fakkert, molenaarszoon uit Hoonhorst. Na twee jaar namen ze in 1930 het molenaarsbedrijf in Heeten over. In 1958 werd besloten het bedrijf uit te breiden met een nieuwe silo pal naast de molen. Een jaar later werd de molen afgebroken. De stentor
 

Artikel delen: