Verhaal over inval duitsers in Sterrenbos

Dinsdag 02 september 2008 – 00:54:20
door Willy

DE INVAL VAN DE DUITSE S.D. OP EEN ZONDAGMORGEN IN HET
STERRENBOS TE DALFSEN.

Vorig jaar december werd ik gebeld door Mevr. Henny ……… uit Vilsteren.
Zij zocht contact met de familie van Arnold Veltmaat, ik denk naar aanleiding van al die herdenkingen van de oorlog, die er in 2005 in ons land plaatsvonden.

Na dit telefonische contact kwam bij mij het idee naar boven, om de Hr.en Mevr. ……. te vragen of ze genegen waren om een keer het verhaal te vertellen over het oppakken van een joods meisje en Herman Veltmaat uit Amsterdam, op een zondagmorgen in het najaar van 1944 in de Sterrenbos (Milligen Gem.Dalfsen)
Uiteindelijk ben ik deze zomer op een zonnige middag naar Hessum bij Vilsteren gegaan, en heb een paar gezellige uurtjes bij hen thuis doorgebracht.
Ook dochter Ali was hierbij aanwezig. Ze is even oud als ik, en we hadden elkaar sinds de oorlogsjaren niet weer gezien. Als je de twee levensverhalen van elkaar hoort, merk je dat je al een heel leven achter de rug hebt met alle ups en downs die daarbij horen. Allereerst moet ik vertellen dat de Fam. ………. (toen Jan en Henny en dochter Ali), bij ons boven woonden in het Sterrenbos op huisnummer D42. Hoe dat allemaal kon in die tijd, daar begrijp je tegenwoordig niets meer van aldus Mevr. Op dat moment woonden er Arnold en Dina Veltmaat met drie kinderen, de fam. Visser bestaande uit drie personen, Herman en het joodse meisje Lena Zegerius, plus nog een kostganger en zo af en toe sliep Ome Hein (van de Olde Bakker er ook, die slachtte in het bos bij ons huis clandestien koeien en varkens in de oorlogsjaren.

En dat allemaal in wat we tegenwoordig een vierpersoons vakantie huisje zouden
noemen. Die bewuste zondagmorgen waren mijn vader en moeder naar de kerk op de Hoonhorst en Lena het joodse meisje en Herman Veltmaat, die was ondergedoken bij ons vanwege de arbeitseinsatz, pasten zo lang op ons. Plotseling stopte er een Duitse militaire auto in de Diezerstraat (een zandweg voor ons huis met een weiland er tussen) en er stapten 4 of 5 SD-ers uit die dwars door het weiland naar ons toekwamen. Ik herinner me nog dat Lena bezig was haar benen te ontharen, en ook de paniek die uitbrak toen zij de Duitsers zag komen. Ze hebben nog geprobeerd te vluchten, maar dit mislukte jammerlijk doordat ze door de veranda deur aan de andere kant als vanwaar de Duitsers kwamen naar buiten gingen maar daar liepen ze
vast in een tuin met 2 meter hoog harmonicagaas,en werden ze gearresteerd,waarbij Herman zwaar werd mishandeld, aldus Mevr. Visser. Mijn ouders waren inmiddels ingelicht van de gebeurtenis, waarschijnlijk door de buren. Mijn vader is direct ondergedoken in Mariënheem, bij mijn oom en tante Jan en Mina Schrijver. Daar ook heeft hij naderhand op de zolder gezeten toen deV2 daar explodeerde in Luttenberg op maandag 4 December 1944 en waarbij 12 mensen omkwamen. Mijn moeder durfde die dag niet meer naar huis, en zodoende heeft mevr Visser die dag en nacht
op ons gepast. Pas de andere morgen werd het veilig gevonden, zodat mijn moeder terug naar huis kon. Lena is door Jan Visser per fiets naar kamp Erica in Ommen gebracht, en Herman is door de SD direct meegenomen. Bij hem is waarschijnlijk nog een vergissing in het spel geweest omdat hij ook werd aangezien als een joodse afstammeling. Uiteindelijk hebben Lena en Herman nog geluk gehad. omdat de oorlog ten einde liep en het transport vanuit Westerbork waar Lena toch naar toe was gedeporteerd, aan het eind van de oorlog stagneerde naar de Duitse kampen.
Ik zie Herman uit Amsterdam nog terugkomen met paard en in een z.g. dresseerkar bij ons de dam binnendraaiend, komend vanaf het station Dalfsen. Herman Veltmaat was later gehuwd met Hermina Hegen en kreeg vier kinderen. Herman is in 2002 overleden. Lena Zegerius leeft nog, tezamen met haar man,de heer P.H. Stad en wonen in Den Haag. Samen hebben ze drie kinderen gekregen. Bij deze mijn hartelijke dank aan de familie Visser en de familie Stad voor de bereidheid mee te werken aan dit verhaal. Bron Veltmaat krant.
 

Artikel delen: