Hein Diepman(83) een man met paardenbloed

maandag 29 augustus 2011 – 18:24:23
door Willy

HOONHORST – Aan het Maatpad in Hoonhorst treffen we een man in de wei bij zijn paarden. Het is De Heer Hein Diepman, ik zou zeggen een man met paardenbloed in zijn lijf. Niet echt natuurlijk. En als er iemand verstand heeft van paarden, dan is hij dat wel.

Maar dat zit hem ook een beetje in de naam, want bijna iedere Diepman, waar je ook komt, zijn bijna allemaal grote paardenliefhebbers. Hein: toen ik 5 jaar was zei mijn vader al, je moet opschieten en zorgen dat als je straks naar school gaat dat je dan paard kunt rijden. Dus vanaf mijn 5e jaar ben ik al met de paarden in de weer. Ook mijn broers en bijna al mijn kinderen houden zich met deze dieren bezig. Hem maak je niets wijs. Ook een veearts, het zijn beste mensen hoor, heeft het bij hem niet altijd bij het rechte eind.

Dat is misschien wel logisch, want ik ben bijna continu bij de paarden en als er een veearts komt is dat een moment opname. Ik ben blij dat je even hier komt praten. Want dan kan ik even rustig aan doen. Ongemerkt als ik bezig ben, maak ik met toch te druk. Hij wijst naar zijn rikketik. Ik mut kalm an doen. Ma van det gezeur van mie, woj door dan niet muu van? Det valt nog best met zegt Hein. Nu is het wat minder mooi weer, maar zoals vorige week dan wemelt het hier van de fietsers, dan blijven die ook staan kijken bij de paarden. Laatst nog iemand: een prachtig mooi die dieren hier in de wei. Hein: deurom heb ik ze ok, um det ik het mooi vind! Dus ie bint een bettie ant foto’s maken? Hoei nie te werken vandage?Nee, 1 dag in de weke bink vrie, en dan pak ik de fietse. Der op uut!  Hein geniet volop met het bezig zijn rondom zijn huis.

Hij wijst naar rechts, naar een paard: de vader daarvan is gisteren in Rotterdam nog kampioen geworden. Echte raspaarden. Zie die veulens achter elkaar aan rennen, is dat nou niet mooi? Hij verteld nog dat een broer van hem in Twente een grote stal heeft met maar liefst 65 van die viervoeters. Ook 2 zoons van hem houden zich aan het Maatpad bezig met de paarden.  Eén zoon, is de hele dag aan het rijden en het beleren. Daar hebben ze bijna een dagtaak aan. Laatst was hier nog iemand die vertelde dat ze het hele paarden boek had gelezen in de veronderstelling dat ze nu wel met paarden om kon gaan. Nou: ik heb nog nooit een buukie over peerden e lezen! Het gevoel heb je of heb je niet. Wij zijn er mee geboren. Als ik een paard uit een trailer moet halen voel ik aan het touw al wat voor een paard het is, of die wild is of lui, dat is een kwestie van aanvoelen. Elke zondag, als het enigszins mogelijk ga ik nog naar een concours, dat kan ik niet laten. Verder spel ik nog accordeon. De laatste keer dat ik met een accordeon festijn heb mee gedaan was in Emmen. Ik zei nog dat is mooi dicht bie.  Niks , det was in Emmen Drenthe. Hein ik fietst weer verder want ik hool oe van’t werk of. Niks ter van. Ik vind dit mooi effen bie kletsen met kundig volk. Hij bedankt me zelfs voor det gezwans van mie.


Eén van zijn zonen

Toen ik verder fietste laat ik daar nou net zijn zoon achterop komen die met een paard stap oefeningen aan het doen is na een blessure. Hij gaat de Papenallee in, daar was het mij te modderig.

Ik fiets gewoon de Emmerweg richting Poppenallee en zie daar onderweg ook nog iemand bezig met de bok bie de geite te doen, ik zei nog: volgens mie kuj het better zelf doen! Want het wunn niks!

 

Reactie Hein:

Een paar weken later kwam ik Hein nog weer tegen: Willy geweldig bedankt veur det stukkie. Ik heb enorm veel reacties hier over gehad, verteld Hein. Mijn dochter had het dezelfde dag al gezien, gelijk geprint en naar ons toe gebracht. Ik wusse niet eens det ie zo iets deun!! Nem ie alles op of zo? nee Hein, ik heb mien eigen harde schijf in de hersens zitten. Prachtig, wat mooi! bedankt!

Artikel delen: