regio politie Persberichten van woensdag 5 oktober 2011

Man overleden na aanrijding in Zwolle

Zwolle – Woensdag 5 oktober overleed een 56-jarige man uit Veeningen aan de gevolgen van een aanrijding, die plaatsvond op dinsdagavond 4 oktober omstreeks 19.45 uur. De man stak een zebrapad op de Burgemeester van Roijensingel over en werd daarbij vermoedelijk over het hoofd gezien door de 81-jarige automobilist uit Zwolle.

Het slachtoffer werd met ernstig letsel overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij later in de nacht overleed. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval. 

 

Man aangehouden voor huiselijk geweld

Dedemsvaart – Een 35-jarige inwoner van Dedemsvaart werd dinsdagavond 4 oktober aangehouden voor zware mishandeling. De man zou even daarvoor zijn zwangere vrouw hebben geschopt en geslagen. De man werd voor nader onderzoek ingesloten en krijgt proces-verbaal aangezegd. Voor de betrokken is een hulpverleningstraject opgestart.Meer weten over huiselijk geweld? Klik hier. 

 

Winkeldievegge aangehouden

Deventer – Een 25-jarige Poolse werd dinsdagmiddag 4 oktober aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Zij had bij een winkel op het Boreelplein geprobeerd om een mp4-speler weg te nemen, maar werd betrapt door een beveiliger. De vrouw werd voor verhoor ingesloten op het bureau en krijgt een proces-verbaal. Daarnaast is de politie nog op zoek naar een tweede (mannelijke) verdachte, die bij de vrouw hoorde en de beveiliger mishandeld heeft toen deze het tweetal aansprak op de diefstal.

 
Deventer – Dinsdagavond 4 oktober zagen surveillerende agenten een auto met hoge snelheid over de Beestenmarkt rijden. Op de Rozengaardenweg kreeg de 36-jarige bestuurder uit Deventer een stopteken. Hij bleek teveel alcohol genuttigd te hebben. Zijn ademanalyse gaf een resultaat van 420 ug/l. Dit leverde hem een proces-verbaal voor rijden onder invloed en een rijverbod van vier uur op.

 

Heling

Deventer – Op het Wilgehaantje zagen agenten op woensdag 5 oktober omstreeks 01.30 uur een man lopen met een fiets in zijn hand. Van de fiets ontbrak het originele slot, dus de agenten besloten het framenummer na te trekken. De fiets bleek als gestolen geregistreerd te staan. De 43-jarige Deventernaar verklaarde dat hij de fiets op straat van iemand had gekocht. Hij zal verhoord worden op verdenking van heling.

 

Verkeerscontrole Lemelerweg na klachten

Luttenberg – Op dinsdag 4 oktober werd tussen 08.00 en 13.45 uur een verkeerscontrole gehouden op de Lemelerweg. Deze locatie is bij de politie bekend als klachtlocatie. Bij de controle werd elf keer bekeurd voor het overschrijden van de maximum snelheid van 60 km/u. De hoogst gemeten snelheid betrof 93 km/u. Diverse weggebruikers lieten weten de aanwezigheid van de politie erg te waarderen.  

 

Verplaatsbare flitspaal in Den Nul

Den Nul – In twee politieregio’s, IJsselland en Limburg-Zuid, loopt vanaf maandag 12 september gedurende drie maanden een proef met een verplaatsbare flitspaal. Met de proef willen het Landelijk Parket Team Verkeer en de verkeershandhavingsteams van de politie ervaring opdoen met dit voor Nederland nieuwe handhavingsmiddel. Daarnaast wordt onderzocht wat het effect van de verplaatsbare paal is op het weggedrag. Dit gebeurt met uitvoerige metingen door wegkantradars en een enquête onder passanten. Na drie weken in Lemele te hebben gestaan, staat de flitspaal sinds maandag 3 oktober in Den Nul.

Doel verplaatsbare paal

Met een verplaatsbare flitspaal is het mogelijk op verschillende plaatsen op een traject te handhaven. De paal kan gedurende een paar weken op één locatie staan om vervolgens een paar kilometer verderop te worden geplaatst, of een tijdje op een geheel andere plek te worden neergezet. Dit maakt de handhaving dynamischer, minder voorspelbaar en daardoor effectiever dan met vaste opstelpunten. In Zwitserland heeft de verplaatsbare flitspaal bewezen dat over een heel traject de snelheid substantieel naar beneden kan worden gebracht. De verplaatsbare paal heeft over een veel langer traject effect dat langer doorwerkt dan de traditionele vaste opstelpunten.

Onderzoek snelheden

In de politieregio IJsselland is de N337 tussen Wijhe en Olst aangewezen als proeftraject voor de verplaatsbare paal. De paal werd maandag 3 oktober in de bebouwde kom van Den Nul neergezet. De weg komt – gelet op de hoge gemiddelde snelheden en kans op gevaarlijke verkeerssituaties – in aanmerking voor handhaving. Op het traject zijn een aantal locaties aangewezen waar de paal goed kan staan. Daarnaast zijn er nog twee locaties in IJsselland aangewezen waar de paal wordt neergezet in de proefperiode. De paal zal afwisselend een paar weken op de traject het staan en een paar weken op de andere locaties. Op het traject en de aparte locaties hangen wegkantradars. De wegkantradars hebben de afgelopen twee weken al een zogenoemde nulmeting uitgevoerd. In de onderzoeksperiode meten de wegkantradars continu, waardoor bekeken kan worden of weggebruikers zich laten beïnvloeden door de aanwezigheid van de paal. Ook kan worden geanalyseerd of de (gemiddelde) snelheid na verloop van tijd afneemt, ook als de paal er niet staat (of zich elders op het traject bevindt).
 Flitspaal beboet nog niet

De verplaatsbare flitspaal ‘schrijft’ nog geen verbalen omdat er in Nederland nog geen typegoedkeuring voor dit nieuwe handhavingsmiddel is. De verplaatsbare paal functioneert wel, maar wordt voor deze proef niet aangesloten op de verwerkingssystemen van de politie en het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). De politie voert tijdens het onderzoek regelmatig met mobiele apparatuur snelheidscontroles uit in de directe omgeving van de verplaatsbare paal. De weggebruikers kunnen dus daadwerkelijk geverbaliseerd worden.

Uitkomsten proef

De ervaringen van de verkeershandhavingsteams die met de verplaatsbare paal proefdraaien en de uitkomsten van de metingen met de wegkantradars en het onderzoek onder weggebruikers worden meegenomen bij de beslissing om wellicht in de toekomst met dit nieuwe middel te gaan werken.

 

Politiedag in Zutphen en Nunspeet

Zaterdag 8 oktober is het zover. Dan zet de politie haar deuren weer open voor het publiek. Dit jaar vindt de politiedag in de regio Noord- en Oost-Gelderland plaats in Zutphen en Nunspeet. Tussen 10.00 en 15.00 uur zullen bij het trainingscentrum van de politie in Zutphen, Zonnehorst 2 en bij het politiebureau aan de Beethovenlaan 41 in Nunspeet activiteiten plaatsvinden. De entree is gratis.
 Belangstellenden kunnen deze dag kennismaken met het werk van de politie en verschillende ketenpartners van de politie zullen acte de présence geven.

 Zutphen

In Zutphen zijn demonstraties van politiehonden, ME’ers en politiebikers. Het KLPD is aanwezig met een speedboot en geeft voorlichting over het werk van de waterpolitie. Daarnaast kunnen politievoertuigen en de schietbaan van dichtbij bekeken worden. Naast dit alles wordt voorlichting gegeven over stop heling, verkeersveiligheid, alcoholmatiging, het werk van de wijkagent, Bureau Halt en Burgernet. Voor de kinderen is een clown aanwezig. Ook zijn er snacks en frisdrank te koop.

 Nunspeet

In Nunspeet geven Bureau Slachtofferhulp, Tactus Verslavingszorg Harderwijk en de Koninklijke Marechaussee acte de présence. Daarnaast zijn medewerkers van het Team Forensische Opsporing (Technische Recherche) en de camera/video auto van Leo de Haas producties, bekend van het tv-programma ‘Blik op de weg’, aanwezig en zullen medewerkers van de bereden politie hun jonge paarden laten wennen aan het publiek. Natuurlijk ontbreken de politievoertuigen niet op deze dag.
 Iedereen met vragen over het politiewerk is op de Politiedag aan het juiste adres. Alle aanwezige agenten kunnen vragen beantwoorden. Voor jong en oud is er veel te zien. Het belooft een leuke dag te worden.
 Nieuwsgierig naar de Politiedag? Kom dan 8 oktober tussen 10.00 en 15.00 uur naar het trainingscentrum van de politie aan de Zonnehorst 2 in Zutphen of naar het politiebureau in Nunspeet aan de Beethovenlaan 41. NB. Voor meer informatie over de politiedag kunt u contact opnemen met het politiekorps Noord- en Oost-Gelderland.

Artikel delen: