Provinciaal Koersbaltoernooi Overijssel 2011

Dalfsen – In een grote kring van koersballers ontvingen dinsdagmiddag 18 oktober de teamcaptains H. Dol van het 1e team van Bleistarten uit Zwartsluis en J. Bleeker van het 2e team van Werkeren uit Zwolle als winnaar van de prestatieve, respectievelijk recreatieve poule, de grote wisselbeker uit handen van Maurits von Martels, wethouder van o.a. welzijn van de gemeente Dalfsen.

Zij waren ook de enige twee teams met 12 wedstrijdpunten omdat zij alle wedstrijden gewonnen hadden. De gehele dag waren bijna 500 koersballers uit 36 plaatsen en buurten uit de provincie Overijssel naar de Trefkoele in Dalfsen gekomen om te strijden voor het beste koersbalteam van Overijssel.

Het team uit Kampen won de 2e prijs met 11 punten en het 2e team uit Lettele won de 3e prijs bij de prestatieve poule. Het 3e team uit Nieuwleusen en Wie Gooit Vedan uit Dedemsvaart behaalden de 2e en de 3e prijs in de recreatieve poule, alle drie met 10 wedstrijdpunten. De teams Smorre uit Almelo, Vinkenbuurt en de Lolmakers uit Bathmen hadden in de recreatieve poule ook 10 punten, maar een lager aantal paarpunten.

Het team Dienstencentrum de Riet uit Almelo, vorig jaar winnaar van de prestatieve poule, behaalde dit jaar de 19e plaats. Het team Klonie Koers uit Willemsoord, vorig jaar winnaar van de recreatieve poule, behaalde dit jaar de 29e plaats.
Voor de toepassing van de spelregels werd scheidrechter Gert van der Zwaluw uit Deventer diverse keren om uitleg gevraagd, vooral wanneer een team minder spelers had in verband met ziekte.

De pechprijs kreeg een teamlid van de Schelfhorst uit Almelo. Eerst autopech en daarna een misstap waardoor zij kwam te vallen. Assistentie van de EHBO was niet voldoende. Via de huisartsenpraktijk Dalfsen en een bezoek aan het ziekenhuis kwam zij later terug onder de goede zorgen van de secretaris van Welzijn Ouderen Lemelerveld die aan het wedstrijdsecretariaat was verbonden. Extra hulp via Welzijn Ouderen was dan ook nodig bij het wedstrijdsecretariaat. Hierdoor kon men zelfs vooruitlopen op het schema van de prijsuitreiking.

Wethouder Maurits von Martels prees de werkgroepleden, andere vrijwilligers en de perfecte organisatie van het rekencentrum onder leiding van Antoon Sibelt van Welzijn Ouderen Lemelerveld. Hij was namens de werkgroep tevens verantwoordelijk voor het wedstrijdgebeuren en ’de Trefkoele’ was een prima gastheer, ondanks het matige geluid van de omroepinstallatie.
Parkeerwachters hadden ’s morgens al gezorgd voor een keurige begeleiding bij het parkeren rondom de Trefkoele. Enkele vrijwilligers van de koersbalclubs uit Dalfsen-Nieuwleusen, Oudleusen en Wijhe waren dinsdagmorgen om zeven uur al begonnen met de indeling van de twee zalen met 27 koersbalmatten.

In de prestatieve poule zijn 1270 wedstrijden gewonnen en zijn er 3360 paarpunten vóór gescoord. In 2010 was dat respectievelijk 1260 en 3390.
In de recreatieve poule was dat 636 en 1718. Ten opzichte van 2010 was dit 625 en 1755.
Enkele reacties waren: een lange dag maar wel gezellig, de laatste bal hè, die kan nog roet in het eten gooien, we hebben uiteindelijk toch nog gewonnen of het lukt vandaag van geen kant. Bij het meten van de afstand van de koersballen tot de jack moest men wel eens op de knieën op de mat om er bij te kunnen. Dit deed sommigen opmerken dat hen dit anders nooit was gelukt. Weer andere koersballers waren de bril en de jas kwijt.

Volgend jaar is het 20e toernooi opnieuw in ’de Trefkoele’ in Dalfsen.

Artikel delen: