Proeftuin Natura 2000 Overijssel van start

DALFSEN – Op 24 oktober ging in op het melkveebedrijf van Jan en Annelies Reimer in De Lutte de Proeftuin Natura 2000 Overijssel van start. Een project gericht op ontwikkelperspectief voor boeren rond Natura 2000-gebieden én op realisatie van Natura 2000-doelstellingen in de provincie Overijssel.

 

Staatsecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en gedeputeerde Maij van de provincie Overijssel zien de Proeftuin als kans om echt aan de slag te gaan.

“Het mooiste zou zijn als we aan het eind van dit jaar als overheid met provincies, natuurbeheerders, waterschappen, ondernemers en andere partijen kunnen zeggen, met deze Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) gaan we aan de slag. Het gaat voor niemand 100% goed worden, maar met overeenstemming op 90% kunnen we in ieder geval starten”, aldus staatssecretaris Bleker. In Proeftuin Natura 2000 Overijssel draait het om het ontwikkelen van gereedschappen voor ammoniakreductie en het zoeken naar ontwikkelruimte voor agrarische ondernemers.

Toepasbaar voor heel Nederland
Bleker sprak vanuit zijn verantwoordelijkheid voor het landelijke beleid. Gedeputeerde Maij maakte de vertaalslag naar de provincie en de Proeftuin. Maij: “Direct na deze bijeenkomst praten we met Gelderse gedeputeerde Van Dijk en staatssecretaris Bleker verder over de PAS. Als we met 90% starten ben ik al lang blij. Als provincie steken we een flink bedrag in Proeftuin Natura 2000 Overijssel om goede, innovatieve ideeën te ontwikkelen die bedrijven de mogelijkheid geven om uit te breiden én die positief werken op het gehele gebied. Wat we hier in Overijssel ontwikkelen is toepasbaar in heel Nederland.”

Maatwerk
Volgens gastspreker Martin Scholten, algemeen directeur van Wageningen UR Livestock Research, liggen er ideeën genoeg op de plank. “Om deze in de praktijk te kunnen gebruiken moeten we naar maatwerk toe. Ammoniakreductie red je niet met generiek beleid. Het gaat hier om maatregelen die in de praktijk uitgeprobeerd moeten worden en daar is qua beleid en regelgeving ruimte voor nodig.” Volgens gedeputeerde Maij moeten de betrokken partijen deze ruimte zeker geven, mits de maatregelen passen binnen de juridische kaders.

Juridische zekerheid
Siem Jan Schenk, voorzitter LTO Noord, benoemde de bijzondere samenwerking in het project Proeftuin Natura 2000 Overijssel. “Via dit project steken overheid, onderzoek en ondernemers de koppen bij elkaar om oplossingen te zoeken en uit te werken. Voor onze sector is niet alleen het ontwikkelen van de gereedschappen van belang, maar we moeten ondernemers ook juridische zekerheid geven wanneer zij maatregelen toepassen. Werken aan ammoniakreductie moet gekoppeld zijn aan bedrijfsontwikkeling, dan gaan boeren het zeker toepassen.”

Regionale bijeenkomsten
Om alle boeren in Overijssel en de periferie in te lichten over de activiteiten van de Proeftuin Natura 2000 Overijssel worden in november regiobijeenkomsten georganiseerd. Belangstellenden zijn op 15 november welkom in Zalencentrum Ensink in Weerselo, op 18 november in Bill’s Bar in Markelo en op 21 november in Het Roode Hert in Dalfsen. Meer informatie over het project is te lezen op www.proeftuinnatura2000.nl. Provincie Overijssel, ministerie van EL&I, LTO Noord Fondsen en Productschap Zuivel maken het project financieel mogelijk. LTO Noord, Wageningen UR en Projecten LTO Noord verzorgen de uitvoering.

bron: LTO Noord

Artikel delen: