Vechtdal voorbeeld nieuw ziekenhuis-landschap

Het ziekenhuislandschap zoals de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) voorstelt, bestaat grotendeels al in het Overijsselse Vechtdal. In deze regio met plaatsen als Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Staphorst, werken de veertig huisartsen en negentig medisch specialisten nauw samen en staat de patiënt centraal. Gezamenlijk bedienen ze een bevolking van 110.000 mensen.

 

In Hardenberg beheert de Saxenburgh Groep een ziekenhuis en op achttien locaties verpleeg- en verzorgingshuizen. Het ziekenhuis is met 197 bedden relatief klein, maar het heeft wel vier zogeheten buitenpoli’s.

Eigen dorp
Dat maakt het mogelijk dat patiënten op gezette tijden in hun eigen dorp naar de medisch specialist kunnen voor een consult. Het poliklinisch spreekuur wordt gehouden in het lokale gezondheidscentrum, waar de huisarts ook praktijk houdt.

Zo gaat mevrouw De Vries met haar schouderklachten in haar eigen gezondheidscentrum naar de orthopeed en deze kan eenvoudig overleggen met de huisarts van mevrouw De Vries. Als ze geopereerd moet worden, zal mevrouw De Vries uiteraard wel naar het ziekenhuis in Hardenberg moeten.

Huisartsenpost
De huisartsenpost voor hulp in de avonduren en het weekend is in Hardenberg ondergebracht in het ziekenhuis. Zodoende kan snel beoordeeld worden of de patiënt met acute klachten door de huisarts behandeld kan worden of dat hij het ziekenhuis in moet. Patiënten met grote trauma’s worden per ambulance naar Zwolle vervoerd.

Voor complexe ingrepen werkt Hardenberg samen met topklinische ziekenhuizen iets verder weg. Behalve met Zwolle wordt ook verwezen naar Almelo of naar het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Klaar staan
De samenwerking tussen de diverse ‘lijnen’ is soepel gegroeid, mede dankzij de aard van de bevolking en de grote sociale cohesie: men kent elkaar en staat snel voor elkaar klaar. Het is heel gewoon dat een medisch specialist na zijn werkdag nog even bij een patiënt langsgaat voor een consult of check.

Overleg met collega-artsen gaat soepel, de lijnen zijn kort, de efficiency groot: de patiënt weet binnen de kortst mogelijk tijd wat er met hem aan de hand is. (bron NOS)

Artikel delen: