Stuifzand Lemelerberg moet weer stuiven

DALFSEN – Landschap Overijssel is in september begonnen met werkzaamheden aan de zandverstuiving op de zuidhelling van de Lemelerberg. Door het kappen van zo’n 5 ha bos aan de westelijke kant van de berg en door het plaggen van gras en mos op de zandverstuiving moet het stuifzand weer gaan stuiven. Bezoekers zullen nagenoeg geen hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Zeldzaam stuifzand
Zandverstuivingen komen in Europa nog maar weinig voor. Een aantal zeldzame soorten dieren en planten is voor hun voortbestaan afhankelijk van dit landschapstype. Zo zijn bijzondere (korst)mossen, diverse grassoorten maar ook kevers, mieren, bijen en enkele vogelsoorten gebonden aan stuifzanden. Om de unieke natuurwaarden van het stuifzandgebied te behouden moet het zand blijven stuiven en nieuwe stuifduintjes kunnen vormen. Daarvoor is wind en open zand nodig.

De zandverstuiving op de zuidhelling van de Lemelerberg is omgeven door bos waardoor de wind geen vrij spel meer heeft op het zand. Daarnaast is het oorspronkelijke open zand nu bijna volledig begroeid met mossen en grassen waardoor het niet meer kan verstuiven.

Kappen en plaggen
Om de wind de ruimte te geven en het zand weer te laten stuiven wordt aan de westelijke kant van het stuifzand een bosrand van zo’n 5 ha gekapt. Deze rand zal in de toekomst heide worden. Het gebied wordt door het kappen van bos veel opener. Vanaf de westzijde zult u na de werkzaamheden de Lemelerberg kunnen zien liggen. De zandverstuiving zelf wordt deels geplagd. Daarmee worden mos en gras met wortel en al verwijderd.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Ebola B.V., een bedrijf uit Voorst met ervaring op het gebied van stuifzandherstel. We verwachten medio oktober het herstel te hebben afgerond.

Effect Gerichte Maatregelen
De werkzaamheden aan het stuifzand worden verricht in het kader van de subsidieregeling Effect Gerichte Maatregelen (EGM) van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Geen hinder voor wandelaars
Bij een bezoek aan de Lemelerberg zult u nagenoeg geen hinder ondervinden van de werkzaamheden. Het hout en het plagsel zullen via een naastgelegen akkerperceel worden afgevoerd. Het wandelpad blijft gewoon toegankelijk. 

Artikel delen: