Eerst zout genoeg

DALFSEN – Op de werf van gemeentewerken in Dalfsen, is al een behoorlijk hoeveelheid strooizout aangelegd. Dus ga er maar van uit dat de gemeente er klaar voor is. Wat hen betreft mag de winter beginnen.

GLADHEIDBESTRIJDING GEMEENTE DALFSEN
De winter is in aantocht en de kans op gladde wegen is dan aanwezig. De strooimachines zullen ongetwijfeld moeten uitrukken om de wegen te strooien. Gladheid kan ontstaan door: sneeuw, ijzel, hagel, aan- en opvriezen. U moet vooral letten op het type wegverharding en de verandering van wegverharding.
Klinkers zijn eerder glad dan asfalt. Bruggen en op- en afritten
van viaducten zijn ook vaak glad. Ondanks het strooien door de gemeente ligt de verantwoordelijkheid in alle gevallen bij u als weggebruiker.

Hoe en wanneer wordt er gestrooid?
De gemeente is aangesloten bij een provinciale meldingsdienst voor de gladheidbestrijding. Dat houdt in dat er bij melding van de provincie twee vrachtauto’s met opzet strooiers, twee trekkers met aanhangstrooier en een pick-upbus met opzetstrooier ingezet worden. Deze hebben ieder een vastgestelde hoofdroute, bestaande uit de busroutes en belangrijke wegen
binnen en buiten de bebouwde kom.

 

Fietspaden
Ook diverse fietspaden zijn in de hoofdroute opgenomen. Welke dit zijn kunt u vinden in het gladheidbestrijdingsplan wat ter inzage ligt op het gemeentehuis. Het plan staat ook op de website van de gemeente Dalfsen. Wanneer de gladheid overdag meerdere uren aanhoudt dan wordt vanaf 08.15 uur in de dorpen Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld een aantal fietspaden en
wegen gestrooid die niet in de hoofdroute zijn opgenomen.
Langdurige gladheid door ijzel of sneeuwval
Bij langdurige gladheid door ijzel of sneeuwval worden de strooiers ook op de overige verharde wegen ingezet. Verder worden er wegwerkers ingezet voor bereikbaarheid van de centrumvoorzieningen, zoals het winkelcentrum, groepspraktijk huisartsen, gemeentehuis en station. In verband met de hoge
kosten zal de gemeente niet overgaan tot het bestrijden van de gladheid op
de overige trottoirs en paden. Het gemeentebestuur doet een beroep op de inwoners om de bestrijding van gladheid op de tegelpaden voor of naast de woning zelf ter hand te nemen. Vooral voor mensen die slecht ter been zijn is dit belangrijk. Een periode van sneeuw en gladheid kan voor hen betekenen dat ze niet van huis kunnen.
Gevolgen van ijzel of sneeuwval op wegen met weinig verkeer
IJzel of sneeuwval is op wegen met weinig verkeer moeilijk te bestrijden. Het gestrooide zout zal hier alleen de bovenlaag dooien met de kans dat bij vorst het smeltwater weer bevriest. Wij vragen uw begrip hiervoor. U moet in deze omstandigheden dus extra voorzichtig te zijn. Voorzorgsmaatregelen die u zelf kunt nemen wanneer u met de auto de weg op gaat.
Zorg er voor dat voor u weg rijdt de ruiten goed schoon zijn en de ruiten sproeier gevuld is met een antivries ruitenvloeistof. Ook winterbanden geven u meer grip op de weg. En pas vooral ook uw snelheid aan.

 

Gladheid-bestrijdingsplan
Voor belangstellenden ligt het gladheidbestrijdingsplan ter inzage in het gemeentehuis. Het plan is ook op www.dalfsen.nl te downloaden. Navigeer naar Actueel/Nieuws van de wijkteams.

Artikel delen: