Geen riool-overlast in Lemelerveld

In Raalte heeft men problemen met de rioolwaterzuivering. Lemelerveld schijnt ook op hetzelfde riool aangesloten te zijn maar tot op heden lijkt alles goed te gaan! Lemelerveld zit nog niet in ’the shit’.

Door een lozing van een bedrijf in Raalte, is een toxische stof terechtgekomen in het riool. Die stof is schadelijk voor de bacteriën in de rioolwaterzuivering in Raalte. Daardoor werkt de zuivering niet goed. Om te zorgen dat de toxische stof niet in de zuivering komt, is het rioolgemaal Linderteseweg stopgezet. Daardoor is de riolering vanaf dat gemaal naar de rioolwaterzuivering in Raalte afgesloten.

Men heeft verschillende monsters genomen in het riool en geanalyseerd. Om welke stof het precies gaat is op dit moment nog niet bekend. De regiopolitie IJsselland, de gemeente Raalte en het Waterschap Groot Salland hebben het bedrijf bezocht en aangesproken op de lozing.

Welke maatregelen zijn getroffen?
Het gemaal Linderteseweg is stopgezet. Hierdoor komt een groot deel van het afvalwater in Raalte niet terecht op de zuivering, maar blijft het in het riool. Hierdoor loopt het riool vol. Inmiddels is 30.000 liter afvalwater uit het riool bij de Zegge gepompt en vervoerd naar Kampen, waar het in een buffer is opgeslagen. Van dat water zijn monsters genomen om te onderzoeken of de toxische stof nog in het afvalwater is.

De gemeente Raalte heeft zaterdagavond om 20.00 uur een extra persbijeenkomst ingelast om uitleg te geven over de kwestie. Burgemeester Zoon wil niet bevestigen dat Beaphar aan de Oude Lindertseweg de veroorzaker is maar meldt slechts dat Beaphar inderdaad aan die weg gesitueerd is. Gelukkig was er geen gevaar voor de volksgezondheid al heeft men geen flauw idee wat er in het riool geloosd is (???).

Artikel delen: