Elektronisch wildwaarschuwingssysteem

Elektronisch wildwaarschuwingssysteem zorgt voor 80% minder wildongevallen
 
DALFSEN – Met een druk op de knop heeft Overijssels gedeputeerde Gerrit Jan Kok vanmiddag langs de provinciale weg N 757 Wijthmen-Dalfsen (bij Huis ‘De Horte’ van Landschap Overijssel), het eerste Overijsselse elektronische wildwaarschuwingssysteem in gebruik genomen. Het systeem waarschuwt automobilisten vroegtijdig als er wild gaat oversteken. De automobilist kan dan snelheid minderen en het wild kan veilig oversteken.

Ervaringen in Duitsland en Zwitserland leren dat het aantal ongevallen hierdoor met 80 % kan verminderen.
Het wildwaarschuwingssysteem kost € 280.000,– plus € 7.000,– per jaar voor beheer en onderhoud. Door minder ongevalletsel bij mens en dier en minder blikschade zijn de jaarlijkse baten tussen de € 400.000,– en € 500.000,–.
 
Werking
Wild heeft een vrijwel vaste route en locatie waar het de weg oversteekt. Aan beide kanten van deze oversteek wordt een hekwerk aangebracht, zodat het wild geen andere oversteeklocatie kan kiezen. Zodra het wild de oversteeklocatie nadert, wordt dit door een infrarood camera gedetecteerd. De detectie ligt op enige meters afstand van de oversteekplaats. Er worden twee verschillende typen detectie toegepast, die het naderende wild tijdig signaleren. Het gaat om lijndetectie en vlakdetectie. Bij lijndetectie onderbreekt het dier een infrarode straal tussen de zender en de ontvanger. Bij de vlakdetectie wordt het wild gesignaleerd door middel van meerdere infrarood stralen, waarbij de dieren als warmtebronnen de installatie activeren.
Het gemotoriseerde verkeer op de weg wordt vervolgens via knipperlichtsignalen gewaarschuwd. Verder gaat het bord van toegestane maximum snelheid 50 km/uur oplichten.
Het grote voordeel van dit systeem is dat het alleen maar in werking treedt als er daadwerkelijk wild oversteekt. Dit leidt tot een hogere attentiewaarde bij de weggebruiker.
 
Locaties
In Overijssel zijn ongeveer 40 locaties waar met enige regelmaat ongevallen met overstekend wild voorkomen. Het aantal geregistreerde dode dieren langs provinciale wegen bedraagt meer dan 2.000 stuks per jaar. Het betreffen hier aanrijdingen met zowel klein wild (egels, marters, vogels) als groot wild (vossen, dassen, reeën). De provincie Overijssel neemt maatregelen zoals het plaatsen van reflectoren of wildmolentjes aan de bermpalen en het plaatsen van waarschuwingsborden.
Drie locaties in Overijssel springen er uit, hier doen zich erg veel ongevallen voor en is er ook sprake van overstekend groot wild. De provincie Overijssel plaatst hier elektronische wildwaarschuwingsystemen. Het gaat om de locaties:
*N 757 Wijthmen-Dalfsen bij Huis ‘De Horte’ (vanaf 8 december officieel in bedrijf)
*N 346 Diepenheim (vanaf 8 december officieel december in bedrijf)
*N 337 Windesheim (aanleg in het eerste kwartaal 2012)
 
Overijssel doet meer voor verkeer
Kijk voor meer informatie over de maatregelen die de provincie uitvoert om de veiligheid van haar wegen snel en effectief te verbeteren op www.overijssel.nl/meervoorverkeer. Daar is ook een animatie te zien over de werking van het wildwaarschuwingssysteem.
 

Artikel delen: