Nul energiewoning winnaar Duurzaamheidsprijs 2011

De heer Hendriks (winnaar) links en de heer Weijermars rechts(winnaar vorig jaar)

Dalfsen – Op maandag 19 december heeft de gemeente Dalfsen voor de derde keer de Duurzaamheidsprijs 2011 voor particuliere uitgereikt. Met het uitreiken van de prijs uit de gemeente haar waardering voor alle particuliere initiatieven op het gebied van duurzaamheid. De jury heeft de nul energiewoning woning van de heer Hendriks beloond met de Duurzaamheidsprijs Particulieren 2011. De Duurzaamheidsprijs gaat meer en meer leven in de gemeente Dalfsen.

Uit de inzendingen blijkt dat vooral duurzaam wonen de aandacht heeft van de inwoners van Dalfsen. De inzenders van dit jaar waren: De heer en mevrouw Hekman met het nog verder verduurzamen van hun woning. De heer Kamps, met een recreatie earthshipwoning. De heer Eijkelkamp die naast het energiezuinig maken van zijn eigen woning ook adviseert bij het treffen van energiebesparende maatregelen bij anderen. De heer Hendriks die de eerste nul energiewoning wil realiseren op het industrieterrein van Dalfsen. Bij de jeugd waren er helaas geen inzendingen dit jaar.

Nul energiewoning
De jury heeft de nul energiewoning woning van de heer Hendriks beloond met de Duurzaamheidsprijs Particulieren 2011. Volgens de jury heeft de winnaar van de nul energiewoning heel bewust de keuze gemaakt in duurzaamheid en investeren op een manier van bouwen die nog niet veel mensen aandurven. Naast energiebesparing en duurzame energieopwekking, o.a. middels een zonneboiler, PV-cellen en warmtepomp, wil dhr. Hendriks ook veel aandacht gegeven aan een gezond binnenklimaat. Zo moet het skelet van de woning van duurzaam hout gemaakt worden en worden de muren van de woning gestuukt met leem.

De heer Hendriks heeft € 500,- ontvangen uit handen de heer Weijermars de winnaar van vorig jaar.

Aanmoediging
Naast de duurzaamheidsprijs was er dit jaar ook een aanmoedigingsprijs. Deze is uitgereikt aan de heer en mevrouw Hekman. Deze inwoners uit Nieuwleusen zijn bijna elk jaar wel van de partij voor het aangeven van een duurzaam idee voor de duurzaamheidprijs particulieren. De jury waardeert het toepassen van allerlei isolerende- en energieopwekkende maatregelen in- en aan de woning. Het energieverbruik van deze woning is met meer dan 75% gedaald en zo het energielabel A + verkregen. De  heer en mevrouw Hekman laten zo zien dat je met bestaande technieken je woning bijna geheel energieneutraal kan maken. De jury besloten om hiervoor een geldprijs van € 250,- te geven.

Artikel delen: