Gat in de markt voor veilige producten fietsende senioren

Fietsersbond test: Ouderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. De Fietsersbond onderzocht daarom met hulp van een senioren testpanel hoe je fietsen veiliger en comfortabeler kunt maken. Pedalen, koplampen, achteruitkijkspiegels, richtingaanwijzers, brede banden, (zonne)brillen, en hoortoestellen werden door TestKees en het panel aan een kritische test onderworpen.

 

Ook speciale fietsen zoals driewielers werden beoordeeld. Op grond van de uitkomsten van de test doet de Fietsersbond een beroep op fabrikanten om meer werk te maken van handige en veilige accessoires en bij het ontwerp van nieuwe fietsen oog te hebben voor de specifieke wensen en omstandigheden van senioren.

Vaker letsel, vaker (eenzijdige) ongevallen
Senioren op de fiets hebben een drie keer hoger risico op letsel bij een ongeval als gemiddelde fietsers. Ook de kans op een eenzijdig ongeval (een ongeluk in je eentje) is drie keer zo hoog. Wat gaat er zoal mis? Vallen bij het opstappen, een obstakel –bij slecht zicht- over het hoofd zien, schrikken van achterop komende scooters en wegglijden zijn een paar veel voorkomende ongelukken. TestKees onderzocht daarom samen met senioren welke mogelijkheden er zijn om het rijden op een gewone fiets veiliger en gemakkelijker te maken.

De uitkomsten
De testen laten zien:
– Dat krachtige koplampen, slipvrije pedalen, een goede spiegel, richtingaanwijzers en brede banden het fietsen voor ouderen veiliger en comfortabeler kunnen maken.
– Er gebrek is aan dergelijke slimme, eenvoudig te monteren accessoires die het fietsen veiliger kunnen maken. Hier ligt een markt braak.
– Dat nieuwe fietsen te vaak met inferieure onderdelen zoals koplampen en pedalen zijn uitgerust.

De Fietsersbond wil graag dat fabrikanten meer werk maken van slimme en kwalitatief goede accessoires die fietsen veiliger kunnen maken. Ook kan er veel verbeterd worden aan (het ontwerp van) nieuwe fietsen om deze makkelijker in het gebruik, comfortabeler en veiliger te maken voor senioren.

De volledige uitkomsten van de testen zijn te lezen in het januari nummer van de Vogelvrije Fietser en op www.fietsersbond.nl/testkees

Artikel delen: