Toch strenge winter op komst?

Barometerstanden boven Noordoost-Rusland bevinden zich vrijwel op hetzelfde niveau als 16 februari 1956.Februari 1956, de koudste maand van de eeuw! Van alle maanden in de 20e eeuw was februari 1956 de koudste. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op -6.4 graden en had daarmee een negatieve afwijking van 8.9 graden!

 

De negatieve afwijking was in het zuidoosten het grootst, in Limburg lag de gemiddelde februaritemperatuur rond de – 7 graden! De luchtdrukverdeling was deze maand natuurlijk zeer afwijkend, tijdens de laatste dagen van januari ontstond er een zeer sterk hogedrukgebied boven Scandinavië die ook op het 500 hPa vlak werd ondersteund door een zeer sterke rug.

Er ontstond dus een algemene blokkade. Op 30 januari om 6 uur ’s ochtends viel met een oostenwind en regen, overgaand in sneeuw de vorst in en die zou zich tot 27 februari in ons land weten te handhaven. Op 1 februari bleef het de hele dag meer dan 10 graden vriezen, de maximumtemperatuur was in de Bilt – 11.2! en dat bij een sterke noordoostenwind (windstoten tot 14 meter per seconde). De dagen hierna werd de kou wat getemperd doordat er wat zachtere lucht vanaf de Oostzee naar ons toe stroomde. De maximumtemperatuur lag enkele dagen tussen de +1.5 en – 2, de minimumtemperatuur lag tussen de -4 en -9. Op 8 februari trok er een storing vanaf de Noorse kust naar oost Europa en doordat achter de storing de luchtdruk boven Scandinavië weer begon te stijgen stroomde er op 9 februari een nieuw portie zeer koude lucht naar ons land. Ondertussen werden de kranten al gedomineerd door het extreme winterweer in heel Europa, zo meldt de Schager Courant op donderdag 9 februari: ‘De winter martelt Italië als een “witte terreur”, Vier meter sneeuw op Sicilië, reeds 56 doden, Nood in Griekenland.’   In ons land begon een van de ergste koudegolven van de 20e eeuw, op een aantal plaatsen lag de temperatuur op 17 opeenvolgende nachten onder de -10! Op de weerkaarten domineerde een hogedrukgebied van meer dan 1035 hPa die zijn kern ten noordwesten van Schotland had en ook op het 500 hPa vlak was sprake van een krachtige omegablokkade. Op 13 februari trok er een kleine maar zeer actieve storing langs onze westkust naar het zuiden, in heel het land viel er veel sneeuw, de Bilt ving 7.7 millimeter als sneeuw op maar vooral rond het IJselmeergebied is nog veel meer gevallen, een groot deel van het land had een sneeuwdek van rond de 20 centimeter.

In de Schager Courant werd gesproken van een halve meter sneeuw in Friesland. Nadat er op 15 februari opnieuw een sneeuwstoring over Nederland is getrokken ligt de sneeuw in een groot gedeelte van het land 30 centimeter dik en wordt er onder bizarre omstandigheden een Elfstedentocht gehouden.  Op 16 februari klaart het op en volgde de op 1 na (27 januari 1942) koudste nacht van de 20e eeuw, in de Bilt daalde het kwik tot -21.6, in Volkel -25.8 en in Uithuizermeeden -26.8!!. Tot 26 februari heeft de temperatuur in de nacht en ochtend elke dag rond de -15 gelegen. De weerkaarten werden gedomineerd door een zeer sterk hogedrukgebied boven noordwest Rusland met een kerndruk van meer dan 1060 hPa. Op het 500 hPa vlak lag er bijna twee weken lang een koude put boven midden Europa met temperaturen die tussen de -30 en -40 lagen. Ondertussen werden de problemen door het winterweer in heel Europa steeds groter, het aantal winterdoden was op 22 februari gestegen tot 795 waarvan 186 in Frankrijk. De veerboot naar Ameland ligt dan al 23 dagen stil en de afsluitdijk is door de stuifsneeuw bijna onbegaanbaar. Rond 26 februari kondigt de dooi zich op de weerkaarten aan: het hogedrukgebied zakt langzaam naar het zuiden en de westcirculatie boven de Oceaan neemt sterk in kracht toe. Op 27 februari om 11 uur in de ochtend komt het kwik eindelijk weer boven nul uit en is één van de extreemste koudegolven van deze eeuw tot een einde gekomen.

Beschrijving van het KNMI

Artikel delen: