Op de koffie bij de Jan en Betsie Diepman.

 

 

LENTE – MOEZENBELD – Bij een van de oudste ruiterverenigingen van ons land De Bergruiters Hoonhorst, is de Fam. Diepman nog heel actief . Jan heeft drie paarden en twee pony’s die in een prachtige stal staan achter hun huis die werkelijk vol hangt met prijzen die ze op de vele concoursen hebben gewonnen.

Jan samen met zijn kleindochter Maren
 
Zo zie je dat de ruitersport een echte familieaangelegenheid is, ook de kinderen en kleinkinderen,  zijn zoon is nu zelfs de voorzitter van de Bergruiters (bij zijn de club.)

 

De handstand op een liggend paard:
Jan trad op als een ware acrobaat, bij verschillende concoursen in het hele land waar hij voor benadert werd door diverse ruiterverenigingen. En zie de foto’s, dit is niet iets wat je zomaar even doet, de handstand op een liggend paard. Jan heeft heel veel met de paarden getraind bij de Moezenbelt  om later deze kunsten te kunnen vertonen. Hij heeft dit vroeger gezien tijdens een optreden van Jan de Wit. En dacht toen wat hij kan, kan ik ook en zo is het begonnen.
 
Jan Diepman doet hier een demonstratie tijdens het concours in Lemelerveld in 1957
http://www.debergruiters.nl/fotocollage.htm
 
Jan heeft in het verleden drie pony clubs opgericht.  De eerste ruitervereniging die Jan mede oprichtte was in Kruiningen – Perkpolder (Zeeland) waar Jan op een melkveebedrijf werkte, en met zijn gezin woonde. De paarden werden toen hoofdzakelijk in de landbouw gebruikt. 

 Later is de fam. Diepman naar Olst verhuist en hebben ook daar een ruitervereniging opgericht, net als in Hoonhorst, waar het hele gezin weer neer streek op het ouderhuis aan de Moezenbeltweg. Ook heeft hij toentertijd nog bij de vader van Maurits von Martels op de boerderij gewerkt.

 
 
gr Johan Bokma.

Rechts in beeld, is Jan Diepman. Hier op de foto, deed hij net zijn paarden in de wei toen RTV oost een TV opname maakte van het weerpraatje van Ton ten Hove. Hier bij de oprit van Mevr Riet Klink bie de Olde Bakker.

 

Artikel delen: