Oproep informatie werkkamp de Vecht

 

DALFSEN – Oproep voor meer informatie Werkkamp “de Vecht “Dalfsen, joden werkkamp  vanaf 1942. Zaterdag 4 februari is een oproep geplaatst op Dalfsennet voor meer informatie, maar er komt nog niet veel binnen, jammer. Er moet toch veel bekend zijn bij de oudere Dalfsenaren. Hier voor belangstellenden wat meer informatie over dit kamp wat gevestigd was in het zg Konijnenbosje aan de weg naar Rechteren.

Op de foto’s wat barakken, maar ook een groep mogelijke arbeiders. Dit van internet gehaald.
Misschien kan dit voor u aanleiding zijn toch even in uw geheugen te graven  of bij de ouderen in de omgeving te informeren of er een aantal vragen beantwoord kunnen worden.

Maar ook van kamp “Hessum” zijn veel vragen die een antwoord nodig hebben.
 
Zie voor de vragen het bericht cn afgelopen zaterdag 4 februari
een onderzoeker:
hieronder is het bericht nogmaals geplaast;

Hoe zat dat met de rijkswerkkampen in Dalfsen?

DALFSEN – Al geruime tijd wordt historisch onderzoek verricht naar het rijkswerkkamp ‘De Vecht’ aan de Rechterensedijk (bekend als het ‘Konijnenbosje’) en het werkkamp Hessum, tegenover uitspanning Madrid, voor publicatie in ‘Rondom Dalfsen’, het orgaan van de Historische Kring Dalfsen. De twee werkkampen werden in het begin van de oorlogsjaren gebouwd en dienden in eerste instantie voor de huisvesting van werkloze mannen en jongeren, die hier tewerkgesteld werden voor ontginningswerkzaamheden, met name op het Veerland en in de Rechterense bossen.

Het werkkamp ‘De Vecht’ ging echter in 1942 gedurende een half jaar functioneren als een interneringskamp voor 192 Joden, die in 1943 in het Poolse vernietigingskamp Sobibor door vergassing om het leven werden gebracht.

Het is echter heel moeilijk het onderzoek naar deze werkkampen historisch verantwoord vast te leggen omdat er maar heel weinig over bekend is. De oudere generatie, die van het bestaan van deze kampen op de hoogte was of kon zijn geweest, is vrijwel uitgestorven. Een jongere generatie moet het hebben van overlevering en kan daardoor moeilijk waarheidsgetrouwe informatie verschaffen. Dank zij de berichtgeving in de Dalfser Courant uit die periode, konden echter al vele belangrijke feiten worden vastgesteld. Zo werd het werkkamp ‘De Vecht’ in het zogenoemde ‘Konijnenbosje’ aan de Rechterensedijk, niet, zoals algemeen wordt aangenomen, in 1937 gebouwd maar pas eind 1940/begin 1941. Ook kon het levenspad getraceerd worden van een Amsterdamse Jood die in de mobilisatie een dienstkameraad was van een (latere) inwoner van Dalfsen. Deze man werd ‘tewerkgesteld’ in het werkkamp ‘De Vecht’ en kwam om in het vernietigingskamp Sobibor, samen met zijn vrouw en 5-jarig zoontje en verdere familie. Er zijn ook briefkaarten en brieven getraceerd tussen in dit werkkamp ondergebrachte Joden en familieleden. De 192 in ‘De Vecht’ ondergebrachte Joden werden op 3 oktober 1942, via kamp Westerbork, in 1943 afgevoerd naar Sobibor en daar in de gaskamers om het leven gebracht.

Vragen
Er zijn echter nog heel veel vragen. Zoals:

– Beheerder van kamp ‘De Vecht’ was J. Bruinsma. Wanneer en door wie was hij aangesteld. Waar kwam hij vandaan en tot hoe lang was hij beheerder?
– Wie was er kok? Ook Bruinsma?  En wie waren er betrokken bij de verdere ‘huishouding’? (aardappelen schillen, koken, barakken schoonmaken enz., enz.)
– Wie leverde voor zoveel arbeiders (Hessum 96 en Rechteren 192) de dagelijkse levensbehoeften als brood, groenten, aardappelen, melk, enz.
– Wie waren er kampwachter op werkkamp ‘De Vecht’? (Van kamp Hessum is dit wel bekend).
– In juni 1941 werden op werkkamp ‘De Vecht’ twee nachtwakers benoemd: H.J. van der Kolk en H. Schepers. Door wie werden ze benoemd en wie kan nadere informatie over deze nachtwakers vertellen. Algemeen wordt aangenomen dat ze slechts werden aangesteld voor de duur van de bouw van een kamp om diefstal van materialen te voorkomen. Werkkamp ‘De Vecht’ was echter ten tijde van de benoeming al bevolkt.
– Nadat de 192 Joden op 3 oktober 1942 waren afgevoerd, werden in het kamp De Vecht evacués uit het westen ondergebracht.  Tot hoe lang, en zijn daarvan nog bekenden?
– Tot hoe lang zijn de kampen Rechteren en Hessum na de oorlog nog bewoond en door wie? Wanneer zijn de kampen afgebroken en waar zijn de barakken gebleven?
– Wie zijn gedurende de oorlogsjaren en daarna gehuisvest geweest in kamp Hessum?
– Zijn er nog lezers die bepaalde herinneringen hebben aan deze werkkampen?

Er zijn natuurlijk nog veel meer vragen. Had iemand bij voorbeeld wel eens in kamp ‘De Vecht’ geïnterneerde Joden op bezoek of ging er op bezoek? Had iemand correspondentie met een  bewoner?

Willen lezers die naar aanleiding van bovenstaande vragen of anderszins iets te melden hebben, contact opnemen met Ben Kloosterman (e-mail: benandal@kpnplanet.nl Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . of telefoon 0529 431547) voor wat betreft werkkamp ‘De Vecht’ aan de Rechterensedijk, en voor kamp Hessum met Chris Halfman (e-mail: cz.halfman@com.nl Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. , telefoon 0529 431772).

De “krant ” wilde bovenstaande niet plaatsen, Dalfsennet met alle plezier!

 

 

Artikel delen: