Brandmelding verplicht?

DALFSEN – We hadden vandaag een vraagje aan de brandweer. Een jonge kijker moest voor zijn studie weten of brand melden verplicht was. Hij benaderde Dalfsennet met die vraag, en zette ons een klein beetje aan het werk. Dus hebben we de vraag weer bij de brandweer neer gelegd. En ook of melden echt te allen tijde verplicht was. Ook als je denkt het zelf onder controle te kunnen houden?

Dus bellen is een plicht? We lieten het dus aan de expert over: die kwam met het volgende:
Voor zover mijn kennis reikt ben je verplicht melding te doen van brand en broei.
Als schoenmaat 42 of een emmertje water voldoende is om zelf de brand uit te maken is er natuurlijk niet zoveel aan de hand.

Melden van brand en ongevallen doe je doorgaans via 112 en voor minder spoedeisende gevallen via de politie 0900 8844.
Tegenwoordig heb je geïntegreerde meldkamers wat inhoudt dat brandweer, politie en GGD in één en dezelfde ruimte hun meldingen afhandelen.
Bel je dus 0900 8844  dan zal de centralist naar behoefte de meldtafel van de diensten – de kennis over en – het gemelde incident laten delen.

Voorbeeld:
Je meld een ongeval van een fietser die gevallen is dan kun je je voorstellen dat de GGD wordt gewaarschuwd. Afhankelijk van het voorval en de plek van het incident zal ook de politie worden geïnformeerd.
Auto tegen een boom of in het water, of een brandsituatie zal inzet van de brandweer vragen als er sprake is van een beknelling. Is het een ongeval zonder beknelling dan is de Brandweer niet altijd nodig.

Nog even een aanvulling op brand:
De Brandweer wordt betaald uit algemene middelen, je krijgt dus geen rekening van de brandweer als er brand is.
Als je rookschade hebt of geen onderdak meer hebt kan de Brandweer hulp inroepen en binnen een uur – 24 uur per dag en 7 dagen in de week – komt er iemand namens de verzekeraar om je te helpen. Deze hulp kan alleen door de Brandweer worden ingeschakeld.

Artikel delen: