Afscheid Teun Heuver na dertig jaar schaapsherder

 

Foto Landschap Overijssel

Een kroon op mijn werk, de ontmoeting met Beatrix aldus Teun

DALFSEN – LEMELERBERG – Schaapherder Teun Heuver gaat na dertig jaar met pensioen. Al die jaren trok Teun er bijna dagelijks op uit met ‘zijn’ kudde Veluwse heideschapen. Deze levende maaimachine begraast de heide om vergrassing tegen te gaan en verjonging van de heide te stimuleren. Tijdens zijn zwerftochten over de Lemelerberg heeft Teun veel mensen ontmoet met als hoogtepunt een ontmoeting met de Koningin.

 

Tijdens de lammerendag op zaterdag 7 april 2012 neemt Teun afscheid van het publiek. Van 12.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom om niet alleen te komen genieten van de lammetjes, streekmarkt, oude ambachten en kinderactiviteiten, maar ook om Teun Heuver nog even de hand te schudden.

Hulpherders gezocht 
Woensdag 7 december zijn alle 238 Veluwse heideschapen van de schaapskudde van het Wierdense Veld op transport gegaan naar hun nieuwe woon- en werkplek Dussen, bij Dordrecht. Nu de natuur met bezuinigingen te maken krijgt, heeft Landschap Overijssel helaas moeten besluiten verder te gaan met één schaapskudde voor het beheer van de natuurterreinen Lemelerberg en het Wierdense Veld.

Vrijwillige hulpherders

De kudde van de Lemelerberg gaat vanaf nu beide natuurterreinen begrazen. Herder Teun Heuver zal in 2012 met pensioen gaan en Anita Wichers volgt Teun op. Anita gaat zowel op de Lemelerberg als in het Wierdense Veld werken met een team van vrijwilligers. Een nieuwe manier van werken voor ons, maar eentje die we met veel vertrouwen tegemoet zien. Lijkt het je wat om hulpherder te worden? Lees dan het functieprofiel >>

Overijssel
Landschap Overijssel gaat verder met de kudde bij de Lemelerberg. Deze kudde zal in het voorjaar op de Lemelerberg worden ingezet voor begrazing tot begin mei. Van mei tot eind september loopt de kudde op het Wierdense Veld om met name pijpenstrootje te begrazen. De schapen verhuizen eind september weer naar de Lemelerberg. Daar blijven ze in de winter en krijgen daar hun lammeren.

 

Functieprofiel hulpherder
Hulpherder
Landschap Overijssel verzorgt het heidebeheer op de Lemelerberg en het Wierdense Veld met een schaapskudde. Een arbeidsintensieve methode die nodig is om de bijzondere vegetatie optimaal te beheren. De unieke jeneverbes profiteert daarvan.
De kudde van ongeveer 250 schapen wordt in het voor- en najaar op de Lemelerberg ingezet voor begrazing van de heide. In de zomer loopt de kudde op het Wierdense Veld om het pijpenstrootje te begrazen. In de winter blijven de schapen in de schaapskooi aan de voet van de Lemelerberg en krijgen daar hun lammeren.
De herder zorgt voor een evenwichtige begrazing door de kudde en verzorgt de schapen en border collies.

ALGEMEEN
Een hulpherder hoedt zelfstandig de schapen op beide heidevelden. Hij/zij vervangt de herder bij diens afwezigheid en draagt zorg voor de dieren; schapen en honden. Ook kan de hulpherder, als hij/zij dat leuk vindt een rol vervullen als gastheer/-vrouw en bezoeker(s) kennis laten maken met de specifieke heidenatuur en de kudde. Hij/zij kan zelfstandig op pad gaan met een groep kinderen of volwassenen en laat hen op enthousiaste wijze deze bijzondere natuur beleven. Een hulpherder kan te zijner tijd lezingen
geven over de schaapskudde en flora & fauna van het heideterrein.

Teun kan zich straks ook aanmelden als vrijwilliger van Dalfsennet, want kan kan naruurlijk heel veel van de natuur vertellen, Teun mailt u maar: info@dalfsennet.nl

 

Artikel delen: