Lenthe is Lenthe van Heino naar Hoonhorst.

DALFSEN – LENTHE -Twee weken terug stond in de Stentor een artikel over Lenthe. De bewoners van de Molenhoekweg bij Hoonhorst waren voornemens hun gebied Lenthe te noemen en te voorzien van komborden met opschrift Lenthe. Heel veel inwoners van Lenthe zijn hoogst verbaasd, mede omdat het gebied van de Molenhoekweg en Mataramweg eigenlijk niet eens in Lenthe ligt of dan wel op de grens van het uitgestrekt gebied Lenthe.

Lenthe, ofwel de Marke Lenthe was heel groot en wel van Heino inclusief Hoonhorst tot aan het kanaal bij Laag Zuthem tot aan de Marke Wijthmen. Het centrum van Lenthe zou genoemd kunnen worden de omgeving Kluinhaar, met de Lenther school als middelpunt in het gebied. Ik stel voor daar de borden Lenthe te plaatsen. Maar het dorp Hoonhorst werk vroeger ook Lenthe genoemd.
Dan kan het toch niet zo zijn, dat straks alleen nog een paar boerderijen van de Molenhoekweg onder Lenthe horen. Alle bewoners in Lenthe hebben recht op de naam Lenthe en dat zijn heel wat meer boerderijen dan die paar aan de Molenhoekweg en Mataramweg en dat moet zo blijven.
Het gebied zou misschien “Lenther Molenhoek” of iets dergelijks kunnen heten, maar geen Lenthe, of alleen Molenhoek, want daar zal de naam vandaan komen. Ik hoop als inwoner van het echte Lenthe dat in elk geval onze Lenthe niet wordt gestolen op deze manier.
Namens veel bewoners in Lenthe van Heino naar Hoonhorst

 

Artikel delen: