De huisdieren van Johan Hulsman

VENNENBERG – Ach, als je daar toch in de buurt bent, fietst je daar wat rond en dan zien we ook de huisdieren ( het lijken wel olifanten zonder slurf) van Johan Hulsman. In verschillende weilanden heeft hij er wel een stuk of 15 rondlopen, nou ja lopen, de meesten stonden stil of lagen er bij. Maar wel allemaal van het zelfde soort: belsen, dat is zijn handelsmerk, ook wel Belgisch trekpaard genoemd en in het dialect wordt vaak gesproken van belzen.

 

Karakter
Het karakter van het Belgisch trekpaard is niet in enkele zinnen te beschrijven. Vaak wordt gedacht aan slome, sukkelige en ontzettend koele dieren. Dit blijkt vaak toch te makkelijk gedacht. Trekpaarden zijn ontzettend sensitieve dieren die licht reageren op stem, aanrakingen en zeker ook op stemming. Ze zijn dan ook prima te rijden op een stang, maar ook met een simpel touwhalster. Vaak zijn ze koppig en kunnen een spiegel zetten tegenover de persoon die zij voor zich hebben: ze willen graag een eerlijke behandeling. Een onterechte reactie of stemverheffing en je kunt gegarandeerd rekenen op een niet meewerkend paard. Daarentegen zijn het ook ontzettende knuffels, die houden van aandacht en contact.
Het Belgisch trekpaard is een paard wat zeer koel in het hoofd is, maar totaal niet sloom. Zij zullen niet snel opkijken van auto’s die langs hen scheuren, een tractor die langs komt of een onverwachte situatie. Daarentegen komt de koppigheid ook hier weer aan bod. Ook een trekpaard kan zijn kont prima in de lucht gooien wanneer hij het ergens niet mee eens is. Maar bokken kan ook zeker uit plezier, net zoals scheuren door de wei met paardenvriendjes. Maar Johan gebruikt deze “belzen” het meest voor het trekken van karren. Klik hier voor bericht van een jaar geleden over de belzen van Johan. 

Artikel delen: