Negen aaanhoudingen voor diefstal gereedschap uit bedrijfsauto’s

Noord en Oost Nederland


De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON), heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle, donderdag 29 maart acht mannen en een vrouw uit Soest, Amersfoort en Rotterdam in hun woonplaats aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een groot aantal inbraken in bedrijfsvoertuigen in het hele land.

 

De verdachten, in de leeftijd van 23 – 52 jaar, worden ervan verdacht in de periode januari 2011 tot aan heden in wisselende samenstelling te hebben ingebroken in een groot aantal bedrijfsvoertuigen. De volgende strafbare feiten worden de verdachten ten laste gelegd: diefstal door middel van braak, witwassen, heling en/of deelname aan een criminele organisatie. Welke verdachte waarvoor verantwoordelijk is, zal nader onderzoek moeten uitwijzen. Meerdere aanhoudingen in een later stadium worden niet uitgesloten.

 

Op het moment wordt een 18-tal zaken onderzocht. De buit bestond voornamelijk uit duur en professioneel (elektrisch) gereedschap. Te denken valt aan boor- en freesmachines en laserapparatuur. Per inbraak verschilt het schadebedrag. Zo zijn er inbraken waarbij de ontvreemde goederen een waarde vertegenwoordigen tussen de € 5.000,- en€ 12.000,-. Over het totale schadebedrag kunnen nog geen uitspraken worden gedaan. De inbraken vonden plaats door heel Nederland, onder andere in Lichtenvoorde, Staphorst, Bergentheim, Haulerwijk, Vriezenveen, Oldebroek, Putten, Almelo, Ter Aar, Erica, Hollandscheveld, en Grijpskerk.

 

Gote hoeveelheid gereedschap, auto’s en geld in beslag genomen

Rechercheurs van de BR NON doorzochten tien locaties (woningen en twee opslagruimtes). in Soest, Amersfoort, Rotterdam, Maarssen en Beverwijk. Tijdens de doorzoeking werden honderden stuks duur gereedschap, enkele tienduizenden euro’s contant geld en zeven auto’s in beslag genomen. Of de gereedschappen van diefstal afkomstig zijn, wordt nader onderzocht.

 

Het onderzoek

Het onderzoek werd in september 2011 gestart naar aanleiding van informatie afkomstig uit de politieregio Groningen. Naast de aandacht voor het gronddelict (inbraken / diefstal) is er in dit onderzoek aandacht besteed aan de financiële gangen van de verdachten. Werden de gestolen spullen verkocht en wat werd daar aan verdiend? Zijn er mogelijkheden om de verdachten dit geld weer af te pakken? Dat zijn vragen waar het rechercheteam zich mee bezig houdt. De in beslag genomen administratie kan hieraan bijdragen.

 

Artikel delen: