Gestolen fietsen terugvinden dankzij verborgen GPS van SpyBike

DALFSEN – Het nieuwste wapen in de strijd tegen fietsendieven is de GPS Tracker van het Deense bedrijf Spybike.eu. Het apparaat ter grootte van een buisje Smarties past in de stuurkolom van een fiets en zorgt ervoor dat de fiets overal ter wereld te volgen is. In ons land worden jaarlijks ruim 800.000 fietsen gestolen, iedere dertig seconden wordt er een fiets ontvreemd.

Melding per SMS
Mocht de fiets gestolen worden, dan is de eigenaar met de SpyBike in staat de fiets overal te volgen. De GPS-technologie is ondergebracht onder een onschuldig ogende afsluitdop van de stuurkolom. Er is ook GPS apparaat in de vorm van een achterlicht verkrijgbaar. Beiden werken als een mobiele telefoon met een GPS-bewegingssensor – de eigenaar van de gestolen fiets kan zodoende via Google Maps de verblijfplaats van de fiets blijven volgen. Als het apparaat is ingeschakeld, worden alle bewegingen en verplaatsingen van de fiets per SMS gemeld aan de eigenaar, die zodoende op de hoogte blijft.

Spotgoedkoop
Volgsystemen bestaan al jaren. Ze zijn veelal in dure auto’s gemonteerd. Ze zenden doorgaans een VHF-signaal uit dat bijvoorbeeld door politieauto’s ontvangen kan worden. Deze technologie heeft zich inmiddels bewezen, maar is kostbaar. De jaarlijkse kosten hiervan kunnen oplopen tot honderden euro’s en er is een abonnement nodig. De Spybike is veel goedkoper in aanschaf (153 euro) en het gebruik kost met een gewone SIM-kaart, ongeveer 0.0006 eurocent cent per upload.

Spotgoed koop.
Yannick Read van de Engelse fietsverzekeraar ETA, heeft de Spybike tracker getest en is enhousiast: “Zowel fietsers als verzekeraars hebben eigenlijk al jaren gewacht op een product zoals de Spybike – in tegenstelling tot alle bestaande beveiligingsapparaatuur zal dit de fietsendiefstal werkelijk reduceren. ” In Engeland worden jaarlijks een half miljoen fietsen gestolen.

 

Artikel delen: