Uitwerking plannen Kulturhus Dalfsen in volle gang

DALFSEN – De uitwerking van de plannen voor het “Kulturhus Dalfsen” is in volle gang. Zo is de selectie van een architect bijna rond. In verschillende werkgroepen wordt tegelijkertijd het Programma van Eisen uitgewerkt en alle financiële kanten van het project in kaart gebracht.

In de eerste helft juli wordt voor gebruikers, buurtbewoners en belangstellende inwoners van Dalfsen een informatiebijeenkomst georganiseerd. “We zijn samen volop bezig om De Trefkoele toekomstbestendig te maken en te behouden als één van de belangrijke ontmoetingspunten in het dorp Dalfsen”, zegt wethouder Evert Goldsteen. In de Trefkoele wordt volop gesport en vinden ontmoetingen en bijeenkomsten plaats van verschillende verenigingen en instellingen. Inwoners van Dalfsen komen ook “gewoon” nog naar de bibliotheek. Maar intussen wordt op de achtergrond hard gewerkt aan iets nieuws. Het bestuur van de Trefkoele, het bestuur van de bibliotheek, vertegenwoordigers van de gemeente en de huidige en mogelijk toekomstige gebruikers zijn druk bezig met de uitwerking van de plannen. Het doel: een vernieuwbouw, waarbij De Trefkoele en het huidige gebouw van de bibliotheek op een “natuurlijke manier” aan elkaar worden gekoppeld. Sporthal 2, inclusief de nevenruimten, blijft bestaan. De rest van het huidige gebouw wordt gesloopt en op die plek vindt nieuwbouw plaats. Met onder meer een grotere sporthal en diverse andere voorzieningen, zodat Dalfsen een echt Kulturhus krijgt. Ook vindt renovatie plaats van de huidige parkeerplaats, inclusief uitbreiding van de parkeermogelijkheden. “We zetten samen de schouders eronder om de Trefkoele ook voor de toekomst te behouden. Dat is belangrijk voor heel het dorp Dalfsen”, aldus wethouder Evert Goldsteen.

Selectie architect
Op dit moment worden de laatste stappen gezet in de selectie van een architect, die de hele vernieuwbouw zal begeleiden. In de selectiecommissie zitten ook enkele vertegenwoordigers van de buurt. Zodra de architect bekend is, wordt op een interactieve manier met huidige en toekomstige gebruikers gewerkt aan de concrete invulling van het bestaande en nieuwe deel van het Kulturhus Dalfsen. Uiteraard worden ook buurtbewoners en belangstellende inwoners van Dalfsen betrokken in de planvorming. Er zijn inmiddels ook belangrijke stappen gezet in de selectie van een in duurzaamheid en (sport)accommodaties
gespecialiseerde installatieadviseur.

Werkgroepen aan de slag
Binnen de projectorganisatie zijn verschillende werkgroepen aan de slag, waarin mensen zitting hebben uit het bestuur van de Trefkoele, de bibliotheek en verschillende gebruikers. Zo is er een werkgroep bezig met een Programma van Eisen op het gebied van bouw, ruimte, techniek en duurzaamheid. Dit programma is straks voor de architect uitgangspunt voor het ontwerp van het gebouw. Tegelijkertijd wordt door de werkgroep “Beheer en exploitatie” de financiële kant van de zaak overzichtelijk in kaart gebracht. Verder is de werkgroep “Programmering” bezig om te bepalen hoe alle activiteiten van deelnemende partners zo goed mogelijk op elkaar kunnen worden afgestemd. En hoe door nog intensievere samenwerking er een nog beter aanbod kan worden gerealiseerd.

Informatiebijeenkomst
Begin juli wordt in De Trefkoele een informatiebijeenkomst georganiseerd voor gebruikers, buurtbewoners
en andere belangstellende inwoners van Dalfsen. Er is dan onder meer gelegenheid om kennis te maken
met de architect. Hij of zij zal dan ook zijn visie presenteren. De datum en het tijdstip van de bijeenkomst worden binnenkort bekend gemaakt.

Planning
In september praat de gemeenteraad over een tussenrapportage van het project. Er wordt dan geen
eindbesluit genomen. Daarna gaat de planuitwerking verder en vindt de aanbesteding van de
werkzaamheden plaats. Het definitieve besluit of de vernieuwbouw doorgaat wordt vervolgens in het
voorjaar van 2013 genomen door de gemeenteraad. Actuele informatie over het project Kulturhus Dalfsen is ook te vinden op www.dalfsen.nl/detrefkoele

Artikel delen: