De Waterhouderij: Agrariërs worden waterleveranciers

Waterschappen, Staatsbosbeheer, bedrijfsleven en boeren uit Zeeland, Noord Brabant en Overijssel sluiten op 14 juni een Green Deal met de Rijksoverheid voor het concept ‘De Waterhouderij’. Bij dit concept verschuift de rol van boeren van waterafnemer naar waterleverancier.

 

De Waterhouderij is ontwikkeld door Aequator Groen & Ruimte en het InnovatieNetwerk. Boeren bergen hierbij zelf zoet water, dat in tijden van droogte kan worden aangewend. Samen met hun omgevingspartners streven ze zo naar zelfvoorzienendheid. Waterschap Regge en Dinkel en de andere Rijn-Oost waterschappen zijn de trekkers van het project ‘Landbouw op Peil’ in Overijssel, Gelderland en Drenthe, waarbinnen ook wordt geëxperimenteerd met de Waterhouderij.

Boeren en grondeigenaren hebben in hun bedrijfsvoering te maken met grote pieken en dalen in neerslag. Zelfstandige berging voorkomt dat voor beregening in de zomerperiode grote hoeveelheden water aan het grondwater of oppervlaktewater moet worden onttrokken. Het maakt bovendien de verwerking van grote neerslaghoeveelheden beter beheersbaar zodat wateroverlast beter kan worden voorkomen.

De Waterhouderij is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen agrariërs, Aequator Groene Ruimte, Deltares, Kiemkracht, Staatsbosbeheer, Waterschap Brabantse Delta, Waterschap Regge & Dinkel en de ZLTO. De verwachting is dat de dynamiek van de Waterhouderij ook nieuwe agri-business en werkgelegenheid op kan leveren.

Meer informatie over de Waterhouderij staat op www.waterhouderij.nl.

 

Artikel delen: